Όπλο τεχνητής νοημοσύνης επιτέθηκε σε ανθρώπους χωρίς ανθρώπινη εντολή

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν υπάρχουν νεκροί
01 Ιουνίου 2021 18:20
Όπλο τεχνητής νοημοσύνης επιτέθηκε σε ανθρώπους χωρίς ανθρώπινη εντολή

Μία πολύ ανησυχητική αναφορά των Ηνωμένων Εθνών κάνει λόγο για ένα αυτόνομο drone το οποίο “κυνήγησε και επιτέθηκε” σε ανθρώπους χωρίς συγκεκριμένη εντολή από τους χειριστές του. Πρόκειται για την πρώτη φορά που καταγράφεται μία επίθεση τεχνητής νοημοσύνης σε ανθρώπους, ενώ ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν υπήρξαν θύματα σε αυτήν την επίθεση.

Το συμβάν αφορά την επιχείρηση “PEACE STORM” που έλαβε χώρα στις 27 Μαρτίου 2020, υπό τις διαταγές του Πρωθυπουργού της Λιβύης, Fayez al-Sarraj. Στην επιχείρηση, τα μη επανδρωμένα drone (UCAV) θα έπλητταν τις στρατιωτικές δυνάμεις του στρατάρχη Khalifa Haftar. Τα drones χρησιμοποιούνται συχνά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, η συγκεκριμένη όμως ξεχώριζε επειδή τα drones θα λειτουργούσαν χωρίς ανθρώπινες εντολές, ψάχνοντας και καταστρέφοντας φάλαγγες φορτηγών τροφοδοσίας και πυραυλικά συστήματα. Τα αυτόνομα οπλικά συστήματα όπως τα drones STM Kargu-2, είναι προγραμματισμένα να επιτίθενται σε στόχους χωρίς να απαιτούν συνδεσιμότητα και δεδομένα από το χειριστή.

Η αναφορά δεν πρόσφερε αναλυτικές πληροφορίες ούτε ανέφερε αν υπήρχαν ανθρώπινες απώλειες από τις επιθέσεις, αν και σημειώνεται πως τα drones ήταν “πολύ αποτελεσματικά” στο να προκαλέσουν “σημαντικές απώλειες” στα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος Pantsir S-1. Η κατασκευάστρια εταιρία του Kargu αναφέρει πως τα drones της είναι πολύ αποτελεσματικά σε στατικούς ή κινούμενους στόχους χάρη στις δυνατότητες επεξεργασίας εικόνων σε πραγματικό χρόνο και τις δυνατότητες εκμάθησης μηχανής που διαθέτουν.

Με την αναφορά ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων από ανθρωπιστικές και ακτιβιστικές οργανώσεις, οι οποίες φοβούνται πως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στα οπλικά συστήματα, τα λεγόμενα Killer Robots, δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες του πολέμου.

Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες πως τα πλήρως αυτόνομα όπλα μπορούν να πληρούν τη διεθνή ανθρωπιστική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων της διάκρισης, της αναλογικότητας και της στρατιωτικής αναγκαιότητας, ενώ απειλούν κάθε ουσιαστικό δικαίωμα στη ζωή και την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Καλούμε για την προληπτική απαγόρευση στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τη χρήση των πλήρως αυτόνομων όπλων. – Human Rights Watch