Instagram: Αλλάζει ο αλγόριθμός του ύστερα από κατηγορίες για φίμωση αναρτήσεων

Μεροληπτούσε σε αναρτήσεις κατά των Παλαιστινίων
31 Μαΐου 2021 17:29
Instagram: Αλλάζει ο αλγόριθμός του ύστερα από κατηγορίες για φίμωση αναρτήσεων

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα social media κατηγορούνται πως μεροληπτούν σε διάφορα γεγονότα και ειδικά αυτά που αφορούν κοινωνικό-πολιτικό περιεχόμενο. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή στην πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας, όπου και οι δύο πλευρές, χρησιμοποίησαν τα social media για να διαδώσουν τα δικά τους μηνύματα.

Στην περίπτωση του Instagram κατηγορήθηκε πως μεροληπτούσε υπέρ των Ισραηλινών, φιμώνοντας posts που αναδεικνύαν την Παλαιστινιακή πλευρά. Έτσι ανακοίνωσε αλλαγές στον αλγόριθμό του για να εξισορροπήσει την κατάσταση. 

Από την πλευρά του το Instagram υποστηρίζει πως με το παλιό σύστημα, έδινε περισσότερη έμφαση σε πρωτότυπο περιεχόμενο, ειδικά στον τομέα των Stories, αντί για ήδη υπάρχοντα posts που γινόντουσαν re-share. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επηρεαστεί συγκεκριμένο περιεχόμενο περισσότερο από όσο αναμενόταν. Από εδώ και πέρα θα διαδίδει αυτό το περιεχόμενο πιο δίκαια μοιρασμένο. 

Όπως μεταδίδει το BBC, εκπρόσωπος του κοινωνικού δικτύου, εξήγησε ότι η λογική του να δίνει προτεραιότητα σε πρωτότυπες αναρτήσεις βασιζόταν στο γεγονός πως οι περισσότεροι χρήστες στο Instagram έβλεπαν περισσότερα Stories από όσο χρόνο είχαν διαθέσιμο για να τα δουν. Έτσι τo Instagram πίστευε πως ο κόσμος "ενδιαφερόταν περισσότερο να βλέπει stories από τους πιο κοντινούς του φίλους". 

Αυτό οδήγησε στους χρήστες να πιστεύουν ότι φιμώναμε ιστορίες σχετικές με συγκεκριμένα θέματα και απόψεις. Θέλουμε να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι πως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αυτό ισχύει σε κάθε post που γίνεται reshare σε stories, ανεξαρτήτως θεματολογίας. -εκπρόσωπος Instagram

Υπήρξαν εσωτερικές τριβές

Το Buzzfeed News μετέδωσε πως υπήρξαν εσωτερικές τριβές στο Instagram για τον τρόπο με τον οποίο περιεχόμενο σχετικό με την Παλαιστίνη είχε συχνά προειδοποιήσεις ακαταλληλότητας περιεχομένου. Επίσης, η Financial Times μετέδωσε πως περίπου 50 εργαζόμενοι είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τη φίμωση αυτού του περιεχομένου. 

Θα γίνει σε βάθος χρόνου η αλλαγή στον αλγόριθμό

Αυτές οι αλλαγές, όπως υποστηρίζει το Instagram, ήταν κάτι που είχε παρατηρήσει εδώ και καιρό και δεν έγιναν λόγω των πρόσφατων αντιδράσεων. Ωστόσο, η ανανεωμένη ρύθμιση του αλγορίθμου θα πάρει κάποιον καιρό και δε θα γίνει στιγμιαία.