Η δικαστής στρίμωξε τον Tim Cook περισσότερο από τους δικηγόρους της Epic

“Γιατί είναι τόσοι developers δυσαρεστημένοι;”
22 Μαΐου 2021 09:14
Η δικαστής στρίμωξε τον Tim Cook περισσότερο από τους δικηγόρους της Epic

Η δίκη μεταξύ Epic Games και Apple πλησιάζει στο τέλος της και τώρα κλήθηκε να καταθέσει ο CEO της Apple, Tim Cook. Ο Cook αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Apple στην Κίνα, καθώς και στις πολιτικές ιδιωτικότητας της εταιρίας. Οι πιο δύσκολες ερωτήσεις όμως δεν ήρθαν από τους δικηγόρους της Epic, αλλά από τη δικαστή Yvonne Gonzalez Rogers, η οποία “έστησε στον τοίχο” τον Cook για τη σχέση της εταιρίας με τους developers.

Η δικαστής αναφέρθηκε σε μία έρευνα που έδειχνε πως το 39% των developers είναι δυσαρεστημένοι με τη διανομή της Apple και ρώτησε τον Cook αν η Apple έχει κάποιο κίνητρο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους. Ο Cook απάντησε πως υπήρχε πάντα ένα σημείο τριβής με τους developers επειδή η Apple απορρίπτει το 40% των εφαρμογών που κατατίθενται κάθε εβδομάδα, αλλά πως αυτή η τριβή είναι καλή για τους χρήστες επειδή τους δείχνει πως μπορούν να εμπιστεύονται την Apple για να παραμείνουν ασφαλείς.

Η Rogers σημείωσε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός πως ο μεγαλύτερος όγκος εσόδων του App Store προέρχεται από τις in-app αγορές των παιχνιδιών και πως η gaming βιομηχανία παράγει ένα “δυσανάλογο ποσό” εσόδων για την Apple. Ο Cook διαφώνησε λέγοντας πως διαθέτει ένα “μεγάλο αριθμό” δωρεάν εφαρμογών που βοηθά στο να προσφέρει περισσότερη κίνηση για όλους τους developers.

Δικαστής: Αν θέλουν να πάρουν ένα φθηνότερο Battle Pass ή V-Bucks και δεν ξέρουν πως έχουν αυτήν την επιλογή, που είναι το κακό να τους δώσει η Apple αυτήν την επιλογή;

Tim Cook: Αν επιτρέπουμε στον κόσμο να πατάει τέτοια links, πρακτικά θα παραιτηθούμε από τη συνολική επιστροφή μας από την πνευματική ιδιοκτησία.

Δικαστής: Η gaming βιομηχανία φαίνεται να παράγει δυσανάλογο ποσό χρημάτων σχετικά με τις IP που δίνετε σε αυτούς και σε όλους τους άλλους. Κατά μία έννοια, είναι σαν να χρηματοδοτούν όλους τους άλλους.

Tim Cook: Χρειαζόμαστε μία επιστροφή στην IP μας. Έχουμε 150.000 APIs που δημιουργούμε και διατηρούμε και πολλά εργαλεία developers, συν την εξυπηρέτηση πελατών για τη διαχείριση όλων αυτών των συναλλαγών.

Δικαστής: Δε χρεώνετε την Wells Fargo έτσι; Ή την Bank of America. Αλλά χρεώνετε τους gamers για να χρηματοδοτήσουν την Wells Fargo. Καταλαβαίνω την έννοια πως κατά κάποιο τρόπο η Apple φέρνει τους πελάτες στους χρήστες. Αλλά μετά την πρώτη φορά, μετά την πρώτη συναλλαγή, οι developers κρατάνε τους πελάτες με τα games. Μου φαίνεται πως η Apple επωφελείται από αυτό.

Τα τελικά επιχειρήματα των δύο πλευρών θα ακουστούν τη Δευτέρα και η απόφαση της Rogers αναμένεται να εκδοθεί κάποια στιγμή τον Αύγουστο.