Ξέφυγε η κατάσταση – Ξεπέρασε τα $2.400 η μέση τιμή για μια RTX 3080 από το eBay

Νέο ρεκόρ για τη μέση τιμή μεταπώλησης
20 Μαΐου 2021 13:55
Ξέφυγε η κατάσταση – Ξεπέρασε τα $2.400 η μέση τιμή για μια RTX 3080 από το eBay

Αν ψάχνετε να προμηθευτείτε κάποια από τις νέες κονσόλες, PS5 ή Xbox Series X ή από την άλλη θέλετε να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας με αφορμή την κυκλοφορία των RTX 3000 και των Radeon RX 6000, μάλλον γνωρίζετε ήδη την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί με το στοκ. Σχεδόν όλες οι βιομηχανίες παγκοσμίως πλήττονται σοβαρά από την πρωτοφανή έλλειψη chips που βιώνουμε και τελικά το βάρος φαίνεται πως πέφτει στους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, κερδοσκόποι μεταπωλητές εκμεταλλεύονται την τεράστια ζήτηση και την περιορισμένη προσφορά, κυνηγώντας το όποιο διαθέσιμο στοκ για να το πουλήσουν με τεράστιο κέρδος και τιμές που απέχουν πολύ από τις προτεινόμενες λιανικής πώλησης.

Η αισχροκέρδεια των scalpers φαίνεται πως κορυφώθηκε όμως τον προηγούμενο μήνα. Αναλυτικότερα, ο data engineer από το Σικάγο, Michael Driscoll, καταγράφει με έναν ειδικό του αλγόριθμο τις τιμές των GPUs στο eBay κατά μέσο όρο. Την Τρίτη, λοιπόν, αποκάλυψε πως κάποιος χρειάζεται κατά μέσο όρο $2,069 για μια RTX 3080. Αν συνυπολογίσουμε και πιθανά μεταφορικά ή τέλη εκτελωνισμού για τους Έλληνες, οι τιμές ξεφεύγουν ακόμη περισσότερο.

Αυτό συμβαίνει από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, με τις τιμές μεταπώλησης να κυμαίνονται κατά μέσο όρο από $1,300 μέχρι $1,500 -σχεδόν διπλάσιες από τις προτεινόμενες τιμές που ξεκινούν από $699. Η κατάσταση όμως ξεκίνησε να ξεφεύγει τον Φεβρουάριο, με την μέση τιμή μεταπώλησης της RTX 3080 να φτάνει κάποια στιγμή μέχρι και τα $2,400!

Μπορείτε να δείτε την εξέλιξη της τιμής στο αναλυτικό γράφημα του Driscoll που ακολουθεί παρακάτω.

Οι τιμές ξεκίνησαν να πέφτουν ελαφρώς την προηγούμενη εβδομάδα, αφού η κυκλοφορία της RTX 3060 ίσως να βοήθησε κάποιους καταναλωτές να βρουν GPU, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν στους μεταπωλητές του eBay.

Βέβαια, το πρόβλημα θα εξακολουθήσει να υφίσταται για πολύ καιρό ακόμα, όπως δείχνουν οι πρόσφατες δηλώσεις όλων των εταιριών.