Τακτικές εκφοβισμού χρηστών Apple από το Facebook και το Instagram

“Αποδεχτείτε την παρακολούθηση για δωρεάν χρήση”
03 Μαΐου 2021 10:17
Τακτικές εκφοβισμού χρηστών Apple από το Facebook και το Instagram

Με την κυκλοφορία του iOS 14.5, η Apple εισήγαγε το App Tracking Transparency χαρακτηριστικό το οποίο πρακτικά δίνει στο χρήστη την επιλογή για το αν θα επιτρέψει σε μία εφαρμογή να παρακολουθεί τις δραστηριότητές του εκτός αυτής της εφαρμογής.

Ωστόσο το Facebook ελπίζει να πως ο χρήστης θα επιτρέψει την παρακολούθησή του από την εφαρμογή του Facebook και του Instagram και έτσι, οι χρήστες iOS με την πιο πρόσφατη αναβάθμιση 14.5, άρχισαν να βλέπουν pop-up μηνύματα από τις δύο εφαρμογές, τα οποία τους παροτρύνουν να επιτρέψουν την παρακολούθηση.

Όπως σημειώνει όμως και ο ερευνητής Ashkan Soltani που εντόπισε πρώτος τα pop-ups, το Facebook επέλεξε να χρησιμοποιήσει ενδιαφέρουσα φρασεολογία που εκνεύρισε αρκετούς. Ζητά λοιπόν από το χρήστη να επιτρέψει την παρακολούθησή του από τις εφαρμογές, για να “βοηθήσει να μείνει το Facebook/Instagram δωρεάν, χωρίς χρέωση”, υπονοώντας πως σε περίπτωση που ο χρήστης επιλέξει να μην επιτρέψει την παρακολούθησή του, υπάρχει η περίπτωση να καταλήξει να πληρώνει για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή, αφού από την πλευρά της η Apple έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως θα μπλοκάρει εφαρμογές οι οποίες θα απειλούν ή θα ανταμείβουν το χρήστη για να επιτρέψει την παρακολούθηση των εφαρμογών. Σίγουρα λοιπόν θα έχουμε κι άλλες εξελίξεις στο θέμα μέσα στις επόμενες ημέρες.