Ευρωπαϊκό πρόστιμο μπορεί να κοστίσει στην Apple το 10% των παγκόσμιων εσόδων της

Με την πλάτη στον τοίχο μετά από καταγγελία του Spotify
01 Μαΐου 2021 10:04
Ευρωπαϊκό πρόστιμο μπορεί να κοστίσει στην Apple το 10% των παγκόσμιων εσόδων της

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πως η Apple έχει παραβιάσει τους νόμους περί μονοπωλίων με την πολιτική του App Store, μετά την αρχική καταγγελία του σουηδικού Spotify το 2019. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν θεωρεί πως η Apple “έχει μία κυρίαρχη θέση στην αγορά για τη διανομή των μουσικών streaming εφαρμογών μέσω του App Store”.

Το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί στην Apple φτάνει έως και το 10% των παγκόσμιων εσόδων της, ενώ ο τεχνολογικός γίγαντας θα αναγκαστεί να αλλάξει το επικερδές επιχειρηματικό του μοντέλο.

Η Επιτροπή επικεντρώθηκε σε δύο κανόνες του App Store: την υποχρεωτική χρήση του in-app συστήματος πληρωμών της Apple στο οποίο η εταιρία παίρνει μερίδιο 30% και στην απαγόρευση των developers να ενημερώνουν τους χρήστες για άλλες μορφές πληρωμών εκτός εφαρμογών. Η Επιτροπή βρήκε πως το μερίδιο του 30% ή “φόρος Apple” όπως το ονομάζει, έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, καθώς οι περισσότεροι πάροχοι streaming μεταβιβάζουν αυτό το μερίδιο στους χρήστες με αύξηση τιμών. Ταυτόχρονα η Apple στερεί από τους χρήστες την πληροφόρηση για φθηνότερες επιλογές.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Spotify Premium, το οποίο κοστίζει $12.99 το μήνα μέσω του App Store, ενώ η εταιρία το προσφέρει με $9.99 μέσω του website της, με τα $3 να είναι ακριβώς η διαφορά του μεριδίου της Apple. Την ίδια στιγμή, η Apple προσφέρει το Apple Music το οποίο κοστίζει $9.99 και έτσι φαίνεται πιο ελκυστικό μέσα από το οικοσύστημα της Apple.

Η διασφάλιση πως η iOS πλατφόρμα λειτουργεί δίκαια είναι μία επείγουσα ανάγκη με μεγάλες επιπλοκές. Η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένα κρίσιμο βήμα στο να θέσουμε την Apple υπεύθυνη για τη μονοπωλιακή συμπεριφορά της, διασφαλίζοντας τις επιλογές για όλους τους καταναλωτές και ένα δίκαιο περιβάλλον για τους developers εφαρμογών. – Horacio Gutierrez, Spotify

Η Apple δεν άφησε ασχολίαστη την απόφαση.

Το Spotify έχει γίνει η μεγαλύτερη συνδρομητική μουσική υπηρεσία στον κόσμο και είμαστε περήφανοι για το ρόλο που παίξαμε σε αυτό. Το Spotify δεν πληρώνει στην Apple καμία προμήθεια για το 99% των συνδρομητών του και πληρώνει μόνο μία προμήθεια 15% για αυτούς τους εναπομείναντες συνδρομητές που αγόρασαν τη συνδρομή τους μέσω του App Store. Στον πυρήνα αυτής της υπόθεσης είναι η απαίτηση του Spotify πως θα έπρεπε να μπορούν να διαφημίζουν εναλλακτικά πακέτα στην iOS εφαρμογή, μία πρακτική που δεν επιτρέπεται από κανένα store στον κόσμο. Για άλλη μία φορά, θέλουν όλα τα οφέλη του App Store αλλά δεν πιστεύουν πως πρέπει να πληρώσουν κάτι για αυτό. Η άποψη της Κομισιόν για λογαριασμό του Spotify είναι το αντίθετο από το δίκαιο ανταγωνισμό.