Η Ευρώπη ψηφίζει αμφιλεγόμενο νόμο για online τρομοκρατικό περιεχόμενο

Απειλείται η ελευθερία του λόγου;
30 Απριλίου 2021 11:08
Η Ευρώπη ψηφίζει αμφιλεγόμενο νόμο για online τρομοκρατικό περιεχόμενο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε ένα νέο νόμο με τον οποίο αναγκάζει τις εταιρίες internet να “αφαιρούν ή να απαγορεύουν την πρόσβαση σε τρομοκρατικό περιεχόμενο” μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που θα ειδοποιηθούν από τις Αρχές της εκάστοτε χώρας. Το “κατέβασμα” του περιεχομένου θα ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι εταιρίες θα αναγκάζονται να πληρώνουν βαρύτατα πρόστιμα. Ο νόμος θα εφαρμοστεί μέσα σε 12 μήνες από την ανάρτησή του στο Official Journal  της Ε.Ε. και θα υιοθετηθεί από κάθε κράτος-μέλος.

Η νομοθεσία βρισκόταν υπό διαβούλευση από το 2018. Η Ε.Ε. υπόσχεται πως “η εκπαιδευτική, ερευνητική, καλλιτεχνική και δημοσιογραφική εργασία θα προστατευτεί”, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι Υπουργοί και οι ομάδες προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ανησυχούν πως το νομοσχέδιο θα έχει άλλες επιπλοκές. Παρόλο που οι εταιρίες δε έχουν υποχρέωση να φιλτράρουν το περιεχόμενο, μπορεί να επιλέξουν να το κάνουν για να αποφύγουν την τόσο άμεση ανταπόκριση σε αιτήσεις κατεβάσματος περιεχομένου. Τέτοιου είδους αλγόριθμοι, μπορεί να οδηγήσουν στο μπλοκάρισμα νόμιμου περιεχομένου.

Το να λες πως τα αυτόματα φίλτρα δεν είναι υποχρέωση, είναι σαν να το επιτρέπεις. Τέτοιου είδους τεχνολογία μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ελκυστική εφόσον ο αλγόριθμος θα είναι πολύ φθηνότερος από τα ανθρώπινα μέσα.

Μία ακόμα ανησυχία είναι ο χρονικός περιορισμός της μίας ώρας, καθώς μικρότερες πλατφόρμες με περιορισμένους πόρους ίσως να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά τα αιτήματα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του ανταγωνισμού σε μία αγορά που κυβερνάται ήδη από τους αμερικανικούς κολοσσούς.

Τέλος, υπάρχει η ανησυχία πως διαφορετικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. μπορεί να έχουν διαφορετικό ορισμό για το τι θεωρούν “τρομοκρατικό” περιεχόμενο.

Αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε αυταρχικά καθεστώτα, όπως αυτό της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, για να σιωπήσουν τους επικριτές τους στο εξωτερικό, εκδίδοντας εντολές αφαίρεσης περιεχομένου πέρα από τα σύνορά τους. Και επειδή αυτό πρέπει να συμβεί μέσα σε μία ώρα, οι online πλατφόρμες δε θα έχουν άλλη επιλογή από το να συμμορφωθούν με αυτές τις εντολές, για να αποφύγουν πρόστιμα ή νομικά προβλήματα.