Οι προειδοποιήσεις σεισμού του Android διαθέσιμες στην Ελλάδα

Με σκοπό να σώσουν ζωές
29 Απριλίου 2021 09:12
Οι προειδοποιήσεις σεισμού του Android διαθέσιμες στην Ελλάδα

Η Ελλάδα και η Νέα Ζηλανδία, δύο αρκετά σεισμογενείς περιοχές, είναι οι πρώτες χώρες εκτός ΗΠΑ στις οποίες επεκτείνεται η λειτουργία προειδοποίησης σεισμού του Android. Σε μία φυσική καταστροφή, κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Όσον αφορά τους σεισμούς, μελέτες έχουν δείξει πως το 50% των τραυματισμών θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί αν οι χρήστες είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως και είχαν μερικά δευτερόλεπτα στη διάθεσή τους για να προστατευτούν.

Το Android Earthquake Alerts System χρησιμοποιεί τα επιτυχανσιόμετρα που βρίσκονται σε κάθε Android συσκευή για να ανιχνεύσει σεισμική δραστηριότητα. Αν το τηλέφωνο ανιχνεύσει κούνημα που μοιάζει με σεισμό, στέλνει ένα σήμα στον server ανίχνευσης σεισμών μαζί με την ευρύτερη τοποθεσία του. Ο server δέχεται πληροφορίες από πολλές συσκευές για να διαπιστώσει αν όντως πρόκειται για σεισμό και τί μεγέθους είναι. Στην περίπτωση σεισμού, στέλνει ειδοποιήσεις σε όλα τα Android τηλέφωνα της ευρύτερης περιοχής. Φυσικά όλα αυτά γίνονται σε κλάσματα δευτερολέπτου και μία τέτοια ειδοποίηση μπορεί να προσφέρει πολύτιμα δευτερόλεπτα για να προστατευτεί κάποιος, ενώ ενημερώνεται άμεσα και το Google Search όταν αναζητά κάποιος τη λέξη “σεισμός”.

Οι χρήστες που δε θέλουν να λαμβάνουν αυτές τις ειδοποιήσεις, μπορούν να τις απενεργοποιήσουν από τις ρυθμίσεις της συσκευής.