Μονόκερως: Αυτή η μαύρη τρύπα είναι η κοντινότερη στη Γη

Ευτυχώς είναι μικρή
25 Απριλίου 2021 10:49
Μονόκερως: Αυτή η μαύρη τρύπα είναι η κοντινότερη στη Γη

Αστρονόμοι του Ohio State University ανακάλυψαν μία μικρή μαύρη τρύπα, η οποία είναι η κοντινότερη στη Γη που έχουμε βρει έως τώρα. Βρίσκεται σε απόσταση 1.500 ετών φωτός από τον πλανήτη μας, στον αστερισμό του Μονόκερου, με αποτέλεσμα να κρατήσει το ίδιο όνομα (Unicorn) λόγω της μοναδικότητας της ύπαρξής της. Πώς όμως δεν την είχαμε προσέξει έως τώρα;

Η θεωρία λέει πως οι μαύρες τρύπες μπορούν να έχουν ένα εύρος μάζας, από μικρές μέχρι τεράστιες, ωστόσο οι αστρονόμοι έχουν προσέξει πως υπάρχει ένα “κενό μάζας” στις μαύρες τρύπες που προέρχονταν από την κατάρρευση πυρήνων νεκρών άστρων. Αν ένα άστρο καταρρεύσει και έχει μάζα μικρότερη από αυτή του Ήλιου μας κατά 2.3 φορές, τότε καταλήγει να είναι αστέρας νετρονίων, όχι μαύρη τρύπα. Και μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε ανακαλύψει μαύρες τρύπες μικρότερες των 5 ηλιακών μαζών, δημιουργώντας αυτό το κενό που προαναφέραμε.

Οι αστρονόμοι ερευνώντας αυτό το κενό, ανέλυσαν τα δεδομένα από διάφορα τηλεσκόπια και εντόπισαν έναν ερυθρό γίγαντα στον αστερισμό του Μονόκερου, ο οποίος ήταν στα τελευταία στάδια της ζωής του. Η ταχύτητα του άστρου και ο τρόπος που επιδρούσε η βαρύτητα σε αυτό υποδείκνυαν την ύπαρξη μίας μικροσκοπικής μαύρης τρύπας σε τροχιά και υπολογίστηκε σε 3 ηλιακές μάζες.

Ο Μονόκερως θα βοηθήσει στον εντοπισμό και άλλων τέτοιων μαύρων τρυπών με σκοπό να λυθεί το μυστήριο γύρω από το κενό μάζας δύο μορφών νεκρών άστρων. Να σημειώσουμε πως η απόσταση που βρίσκεται ο Μονόκερως από τη Γη καθώς και το μικρό μέγεθός του, δεν εμπνέει ανησυχία για το Ηλιακό μας σύστημα.

Η έρευνα έγινε δεκτή για δημοσίευση στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.