Το Ingenuity πραγματοποίησε τη δεύτερη πτήση του στην ατμόσφαιρα του Άρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Και πέταξε πλάγια
23 Απριλίου 2021 13:25
Το Ingenuity πραγματοποίησε τη δεύτερη πτήση του στην ατμόσφαιρα του Άρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Ingenuity της NASA κατάφερε να πετάξει επιτυχώς για δεύτερη φορά στην ατμόσφαιρα του Άρη. Το μικρό ελικόπτερο πέταξε πιο ψηλά από την πρώτη πτήση, αυτή τη φορά στα 5 μέτρα, ενώ πήρε κλίση 5 μοιρών, η οποία ήταν αρκετή για να ωθήσουν οι έλικες το Ingenuity 2 μέτρα σε πλάγια πτήση, πριν σταματήσει ξανά την κίνηση και τεθεί σε απλή αιώρηση.

Η πτήση διήρκησε μάλιστα περισσότερο από την πρώτη και αυτή τη φορά το σκάφος παρέμεινε στον αέρα για 52 δευτερόλεπτα πριν να προσεδαφιστεί και πάλι απαλά στη βραχώδη επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Το ελικόπτερο έμεινε ακίνητο, αιωρήθηκε και πήρε στροφές για να στρέψει την κάμερα σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Έπειτα κατευθύνθηκε στο κέντρο του αεροδρομίου για να προσεδαφιστεί. Ακούγεται απλό αλλά υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες ως προς τον τρόπο που πετάει ένα ελικόπτερο στον Άρη. Για αυτό είμαστε εδώ, για να κάνουμε το άγνωστο γνωστό. – Havard Grip, επικεφαλής πιλότος Ingenuity, JPL

Οι επόμενες τρεις πτήσεις του Ingenuity θα δοκιμάσουν τα όρια του σκάφους τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ η τελευταία πτήση θέλει το ελικόπτερο να κινείται με τη μέγιστη ταχύτητα στη μέγιστη εμβέλεια και τότε είναι που αναμένουν οι χειριστές του να καταστραφεί.

Θέλουμε να σπρώξουμε τις πτήσεις με έλικες στο όριο τους και να μάθουμε πολλά από τις πληροφορίες που θα πάρουμε. Οι πληροφορίες αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές. Αυτό είναι ένα πρωτοπόρο σκάφος. Αυτό σημαίνει πως με αυτό θα μάθουμε αν υπάρχουν άγνωστες παράμετροι τις οποίες δεν μπορούμε να μοντελοποιήσουμε. Και θέλουμε πραγματικά να ξέρουμε ποια είναι τα όρια. Οπότε θα το σπρώξουμε στα όρια του, απόλυτα σκόπιμα. – Mimi Aung, project manager Ingenuity

Η Aung δεν αναμένει να προσγειωθεί με ασφάλεια το Ingenuity στην πέμπτη πτήση του όταν θα απογειωθεί 600 μέτρα από την επιφάνεια του Άρη.