Μήνυση δισεκατομμυρίων στο TikTok θα μοιράσει χιλιάδες ευρώ σε παιδιά της Ευρώπης

Κατηγορείται για τη χρήση των δεδομένων τους
21 Απριλίου 2021 10:24
Μήνυση δισεκατομμυρίων στο TikTok θα μοιράσει χιλιάδες ευρώ σε παιδιά της Ευρώπης

Το TikTok δέχεται κατά μέτωπο επίθεση στην Αγγλία, όπου μήνυση εναντίον του από την πρώην επίτροπο Προστασίας Παιδιών, Anne Longfield, διεκδικεί δισεκατομμύρια λίρες για τον τρόπο που η εταιρία χειρίζεται τα δεδομένα παιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Αν καταδικαστεί, το TikTok θα κληθεί να πληρώσει χιλιάδες λίρες σε κάθε παιδί που έχει επηρεαστεί.

Η βάση των κατηγοριών έγκειται στο γεγονός πως το TikTok κρατά τα δεδομένα των παιδιών, όπως τηλεφωνικούς αριθμούς, videos, τοποθεσίες, βιομετρικά δεδομένα και όλα αυτά χωρίς επαρκή προειδοποίηση, διαφάνεια ή την απαραίτητη συναίνεση που απαιτείται από το νόμο και χωρίς να γνωρίζουν οι γονείς των παιδιών τι ενέργειες γίνονται με αυτά τα δεδομένα.

Το TikTok απέρριψε τις κατηγορίες και ανακοίνωσε πως θα τις αντικρούσει.

Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι κορυφαίες προτεραιότητες για το TikTok και έχουμε αδιάβλητες πολιτικές, διεργασίες και τεχνολογίες για να προστατεύσουμε όλους τους χρήστες και ειδικότερα τους έφηβους χρήστες μας. Πιστεύουμε πως οι κατηγορίες δεν έχουν βάση και σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε σθεναρά τον εαυτό μας.

Η μήνυση αφορά παιδιά που χρησιμοποίησαν το TikTok από τις 25 Μαΐου 2018 και έπειτα, ανεξαρτήτως των ρυθμίσεων ιδιωτικότητάς τους ή του αν έχουν καν λογαριασμό. H κα. Longfield είπε πως επικεντρώνεται στο TikTok καθώς αυτό διαθέτει υπερβολικές πολιτικές συλλογής δεδομένων σε σχέση με τα υπόλοιπα social media.

Το TikTok είναι μία εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα που βοηθά τα παιδιά να επικοινωνούν με τους φίλους τους σε μία πολύ δύσκολη χρονιά. Αλλά πίσω από τα τραγούδια, τα χορευτικά challenges τα lip-sync trends, κρύβεται κάτι πολύ πιο καταχθόνιο. Η εταιρία είναι μία υπηρεσία συλλογής δεδομένων μεταμφιεσμένη σε κοινωνικό δίκτυο και σκόπιμα και επιτυχημένα εξαπατά τους γονείς. Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να ξέρουν ποιες προσωπικές πληροφορίες συλλέγει το TikTok μέσω των δόλιων πρακτικών του.

Την υπόθεση θα φέρει στα δικαστήρια το δικηγορικό γραφείο Scott and Scott, το οποίο θεωρεί πως οι πληροφορίες που συλλέγονται από το TikTok αποτελούν μία σοβαρή παραβίαση των νόμων προστασίας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης.

Τα διαφημιστικά έσοδα του TikTok και της ByteDance βασίζονται στις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Το να παράγεις κέρδος από αυτές τις πληροφορίες χωρίς να πληροίς τις νομικές υποχρεώσεις σου και το ηθικό καθήκον να προστατέψεις τα παιδιά online, είναι απαράδεκτο.