Αυτή είναι η πιο λεπτομερής εικόνα μαύρης τρύπας που διαθέτουμε

Αποκαλύπτει τα μαγνητικά πεδία γύρω από αυτήν
28 Μαρτίου 2021 11:15
Αυτή είναι η πιο λεπτομερής εικόνα μαύρης τρύπας που διαθέτουμε

Η ίδια διεθνής ομάδα αστρονόμων που μας έδωσε την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας στην ιστορία το 2019, συνέχισε να τη μελετά τα επόμενα δύο χρόνια από απόσταση 55 εκατομμυρίων ετών φωτός, αναλύοντας τα δεδομένα της μέσω ενός διεθνούς project που ονομάστηκε The Event Horizon Telescope.

Βρήκαν λοιπόν πως ένα μεγάλο μέρος του πορτοκαλί φωτός που περιβάλλει τη μαύρη τρύπα M87* περιέχει ισχυρά μαγνητικά πεδία που μπορούν να χαρτογραφηθούν και να μετρηθούν με εξαιρετική ακρίβεια.

Ρυθμίζοντας κατάλληλα τα όργανα παρατήρησης, οι αστρονόμοι μπόρεσαν να βελτιώσουν το focus στη μαύρη τρύπα και να προσφέρουν μία πολύ πιο καθαρή εικόνα από τη θολή που είχαν δώσει στη δημοσιότητα, όπου είναι διακριτές οι γραμμές μαγνητικές ενέργειας που έχουν ροή προς το εσωτερικό της τρύπας.

Η εργασία αυτή είναι ένα τεράστιο ορόσημο. Η πόλωση του φωτός μεταφέρει πληροφορίες που μας επιτρέπουν να καταλάβουμε καλύτερα τη φυσική πίσω από την εικόνα που είδαμε τον Απρίλιο του 2019, κάτι το οποίο δεν ήταν δυνατό πριν. Η αποκάλυψη της νέας εικόνας πολωμένου φωτός χρειάστηκε χρόνια δουλειάς, εξαιτίας των περίπλοκων τεχνικών που απαιτούσε η συλλογή και η ανάλυση των δεδομένων. – Ivan Marti-Vidal, University of Valencia, Ισπανία

Η πόλωση του φωτός που βλέπουμε στην εικόνα, μπορεί να εξηγηθεί μόνο από πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Οι παρατηρήσεις υποδεικνύουν πως τα μαγνητικά πεδία στις άκρες της μαύρης τρύπας είναι αρκετά ισχυρά για να ωθήσουν τα καυτά αέρια και να τα βοηθήσουν να αντισταθούν στην έλξη της βαρύτητας. Μόνο τα αέρια που ξεφεύγουν μέσω του πεδίου μπορούν να κινηθούν σπειροειδώς προς τον ορίζοντα γεγονότων. – Jason Dexter, University of Colorado Boulder, ΗΠΑ

Η εικόνα αποκαλύπτει επίσης πως τα jets αερίων τα οποία εκτοξεύονται από τη μαύρη τρύπα με σχεδόν 99% την ταχύτητα του φωτός, επιταχύνονται από την περιστροφική ενέργεια της μαύρης τρύπας. Τα δεδομένα αποκαλύπτουν επίσης πως η M87* καταναλώνει ύλη με ρυθμούς μέτριους για τα δεδομένα των μαύρων τρυπών, μόλις ένα χιλιοστό της μάζας του Ήλιου κάθε χρόνο.  Επόμενος στόχος της ομάδας είναι να δημιουργήσει ένα video της μαγνητικής δραστηριότητας, δείχνοντάς μας πώς ακριβώς τα μαγνητικά πεδία εξάγουν ενέργεια από τη μαύρη τρύπα.