Εντυπωσιακή δοκιμή κινητήρων για το SLS της NASA (ΒΙΝΤΕΟ)

Λειτούργησαν για οχτώ ολόκληρα λεπτά
19 Μαρτίου 2021 11:45
Εντυπωσιακή δοκιμή κινητήρων για το SLS της NASA (ΒΙΝΤΕΟ)

Η NASA πραγματοποίησε μία επιτυχημένη δοκιμή των τεσσάρων RS-25 κινητήρων οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν στο Space Launch System (SLS) πύραυλο. Όπως σημειώνει και η NASA, το σώμα του πυραύλου είναι το μεγαλύτερο στοιχείο πυραύλου που έχει κατασκευάσει ποτέ. Η δοκιμή, γνωστή και ως “hot fire test”, διήρκησε για 8 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα. Πρόκειται για ένα κρίσιμο στάδιο στην εξέλιξη της Artemis Ι αποστολής των ΗΠΑ, με την οποία θα στείλουν ένα μη επανδρωμένο Orion διαστημικό σκάφος σε μία δοκιμαστική πτήση προς τη Σελήνη και πίσω στη Γη, χαράσσοντας το δρόμο για τις επανδρωμένες αποστολές Artemis. Πρόκειται επίσης για τη δεύτερη δοκιμή των κινητήρων, καθώς στην πρώτη υπήρξε απροσδόκητη διακοπή.

Κατά τη δοκιμή, οι κινητήρες κινήθηκαν με συγκεκριμένους τρόπους για να κατευθύνουν την ώση, ενώ δοκιμάστηκαν και οι αντοχές τους, φέρνοντας την ισχύ στο 109%, μειώνοντάς την και αυξάνοντάς την ξανά. Οι δύο δεξαμενές στο σώμα του πυραύλου περιείχαν 2.774.000 λίτρα υπερψυχρού υγρού υδρογόνου και υγρού οξυγόνου.

Τώρα, το σώμα του SLS θα μεταφερθεί στο Kennedy Space Center στη Florida, όπου θα συνδεθεί με τα υπόλοιπα κομμάτια του πυραύλου.