Το σχέδιο της Κίνας για την επικράτηση στον τεχνολογικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Επένδυση σε AI και quantum computing
08 Μαρτίου 2021 09:39
Το σχέδιο της Κίνας για την επικράτηση στον τεχνολογικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Ο αγώνας μεταξύ χωρών για την τεχνολογική επικράτηση έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια και οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι σίγουρα οι ΗΠΑ και η Κίνα. Τώρα, στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος στην Κίνα, αποφασίστηκε ένα πενταετές πλάνο για την ανάπτυξη τεχνολογίας η οποία θα βοηθήσει στην "εθνική ασφάλεια και στη συνολική ανάπτυξη".

Ο Πρωθυπουργός της Κίνας, Li Keqiang, ανακοίνωσε πως η χώρα θα αναθεωρήσει νόμους και θεσμούς για να υποστηρίξει τη ροή κεφαλαίων σε startups, θα απελευθερώσει τον τραπεζικό δανεισμό και θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα για να ενθαρρύνει την Έρευνα και Ανάπτυξη.

Στο προσχέδιο του νόμου προβλέπεται αύξηση του προϋπολογισμού για την Έρευνα και Ανάπτυξη κατά 7% ετησίως και για πέντε έτη, μέχρι το τέλος του 2025. Θα δημιουργήσει εργαστήρια, θα υποστηρίξει εκπαιδευτικά προγράμματα και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη πεδίων όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία, οι ημιαγωγοί, οι νευροεπιστήμες, η αεροδιαστημική και το quantum computing. Εμβόλια, εξερεύνηση των βυθών και αναγνώριση φωνής, είναι επίσης σημαντικοί στόχοι.

Πρόκειται για το 14ο συναπτά πενταετές σχέδιο ανάπτυξης της Κίνας, το οποίο και ξεχωρίζει για την έμφαση που δίνει στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Περιλαμβάνει επίσης το όραμα της Κίνας για το 2035, χρονιά στην οποία αναμένει να έχει φτάσει σε “σημαντικές επιτυχίες σε κρίσιμες τεχνολογίες και να συγκαταλέγεται στα πιο καινοτόμα κράτη παγκοσμίως”.

Οι Κινέζοι θέλουν να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ στις ανεπτυγμένες τεχνολογίες και στην ανάπτυξη μίας ανεξάρτητης αλυσίδας προμηθευτών για να εξασφαλίσουν συγκεκριμένα την ανεξαρτησία των κινεζικών εταιριών από τους Αμερικανούς προμηθευτές. Πορεία που έγινε ξεκάθαρη μετά τα μέτρα της κυβέρνησης Trump τα οποία κόστισαν πολλά στην Huawei και σε άλλες κινεζικές εταιρίες.

Να σημειώσουμε πως η Κίνα διαθέτει ήδη 700.000 σταθμούς 5G, ενώ οι ΗΠΑ μόλις 50.000. Για τα επόμενα 5 χρόνια το σχέδιο είναι το 5G να έχει καλύψει το 50% της Κίνας και να ξεκινήσει η υποδομή για το 6G. Η Κίνα είναι επίσης από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο όπου πλήρως αυτόνομα ταξί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πραγματικούς πελάτες.