Ένα τεράστιο ωκεάνιο ρεύμα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο αλλαγής

Με καταστροφικές επιπτώσεις
28 Φεβρουαρίου 2021 11:56
Ένα τεράστιο ωκεάνιο ρεύμα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο αλλαγής

Το ωκεάνιο ρεύμα του βόρειου Ατλαντικού, γνωστό και ως Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) είναι απαραίτητο για τη μεταφορά θερμότητας από την τροπική ζώνη στο βόρειο ημισφαίριο. Ρυθμίζει το νερό και τη θερμότητα του βόρειου ημισφαιρίου καθώς μεταβάλλεται η θερμοκρασία του νερού, η αλατότητα και το σχετικό βάρος του και είναι ο λόγος που οι ευρωπαϊκοί χειμώνες είναι σχετικά ελαφριοί ακόμα και σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Ωστόσο μία νέα έρευνα δείχνει πως το AMOC βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και μπορεί να χάσει αυτήν την ιδιότητα πιο νωρίς από όσο νομίζαμε. Το πρόβλημα είναι πως ο ρυθμός με τον οποίο θερμαίνεται η Γη, λιώνει περισσότερο πάγο στην Αρκτική και τα μαθηματικά μοντέλα των επιστημόνων δείχνουν πως όλο αυτό το παγωμένο γλυκό νερό θα εξουδετερώσει το AMOC.

Το μοντέλο προσάρμοσε το υπάρχον κλιματολογικό μοντέλο σε μία αυξημένη παροχή φρέσκου νερού από τους λιωμένους πάγους της Γροιλανδίας, δείχνοντας μία εξουδετέρωση του AMOC, οριστικής μάλιστα από ένα σημείο και έπειτα.

Αυτά τα σημεία καμπής έχουν προβλεφθεί και από άλλα κλιματολογικά μοντέλα, όπου οι πάγοι που λιώνουν εισάγονται με αργούς ρυθμούς στον ωκεανό. Στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις στις ποσότητες του πάγου που λιώνει από τη Γροιλανδία επιταχύνονται και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αργές.

Η επιβράδυνση των ρευμάτων έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, η νέα μελέτη όμως δείχνει πως όσο ταχύτερη είναι η κλιματική αλλαγή, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος τα φρέσκο νερό να σταματήσει εντελώς το ρεύμα και τότε το ζεστό νερό δε θα μπορεί να ταξιδέψει βόρεια, διαταράσσοντας τον κύκλο εναλλαγής θερμότητας.

Αν το AMOC εξουδετερωθεί, οι επιπτώσεις σε πλανητικό επίπεδο στη γεωργία, στη βιοποικιλότητα, στα καιρικά φαινόμενα και κατ’ επέκταση στην οικονομική σταθερότητα, θα είναι καταστροφικές. Αναμένονται μειώσεις στις βροχοπτώσεις στο βόρειο ημισφαίριο, επιδείνωση των τυφώνων, αλλαγές στους μουσώνες στην τροπική ζώνη, οδηγώντας σε ξηρασίες, πλημμύρες και άλλα έντονα φαινόμενα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PNAS.