Η έλλειψη καρτών γραφικών θα συνεχιστεί μέχρι και το 2022

Μερικές χώρες λαμβάνουν μόλις 20 κάρτες το μήνα
26 Φεβρουαρίου 2021 11:09
Η έλλειψη καρτών γραφικών θα συνεχιστεί μέχρι και το 2022

Αν ελπίζατε να αντιμετωπιστεί σύντομα η έλλειψη GPU που επικρατεί στην αγορά, μάλλον θα απογοητευτείτε από τις δηλώσεις του αναλυτή Harlan Sur της J.P. Morgan, ο οποίος ανέφερε στο MarketWatch πως θα κρατήσει τουλάχιστον ακόμα ένα χρόνο αν όχι περισσότερο.

Αυτή η “τέλεια καταιγίδα” τεράστιας ζήτησης η οποία μεγαλώνει ακόμα περισσότερο από τους gamers κατά την περίοδο του lockdown, το επικερδές “καπέλο” των κερδοσκόπων, το ενδιαφέρον των crypto miners, σε συνδυασμό με την αργή ανταπόκριση της βιομηχανίας των ημιαγωγών η οποία δεν μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, έχει εξαντλήσει ακόμα και το όποιο stock υπήρχε.

Αυτή τη στιγμή η ζήτηση εκτιμάται πως είναι 10% με 30% μεγαλύτερη από την παραγωγή, κάτι που θα πάρει στη βιομηχανία περίπου ένα χρόνο για να προσαρμοστεί. Έπειτα θα χρειαστούν επιπλέον τρεις με έξι μήνες για να ανανεωθεί η τροφοδοσία στα κανάλια διανομής και να φτάσουν τα προϊόντα στα χέρια των κατασκευαστών όπως η Intel, η AMD Και η NVIDIA.

Πληροφορίες του Hardware Times αναφέρουν πως  τρίτοι κατασκευαστές όπως Gigabyte, Asus, MSI κλπ, λαμβάνουν λιγότερες από 20 κάρτες RTX 3080 το μήνα σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και η Κίνα είναι η μόνη εξαίρεση με 100 κάρτες το μήνα. Και αυτές που φτάνουν τελικά στον καταναλωτή – αν δεν τις “αρπάξουν” άτομα με επιρροή κατευθείαν από τα εργοστάσια – είναι σε πολύ αυξημένες τιμές.

Η έλευση της AMD RX 6700 XT δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι, αφού το launch στις 3 Μαρτίου θα περιλαμβάνει μόλις 100 reference units και 100 custom μοντέλα. Τέλος, η επένδυση $28 δισεκατομμυρίων της TSMC για επέκταση των εγκαταστάσεών της, θα χρειαστεί μήνες για να μεταφραστεί σε αποτελέσματα.