Η Αυστραλία κέρδισε - Google και Facebook θα πληρώνουν για ειδήσεις

Η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο
25 Φεβρουαρίου 2021 09:57
Η Αυστραλία κέρδισε - Google και Facebook θα πληρώνουν για ειδήσεις

Google και Facebook αναγκάστηκαν να πληρώνουν πλέον τα ειδησεογραφικά πρακτορεία στην Αυστραλία για να επιτρέπουν links ειδήσεων στις πλατφόρμες τους, καθώς το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της χώρας.

Το Facebook “συμφώνησε σε έναν αριθμό αλλαγών και εγγυήσεων που απευθύνονται σε ανησυχίες του σχετικές με την αναγνώριση της αξίας που προσφέρει το ίδιο στους εκδότες σε σχέση με την αξία που λαμβάνει από αυτούς”. Η κυβέρνηση θα διορίσει έναν “διαιτητή”, ο οποίος θα ορίζει το ύψος των αποζημιώσεων που θα πρέπει να πληρώσει το Facebook στις media εταιρίες αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τους καταρρεύσουν. Στόχος είναι η δίκαιη αποζημίωση των εταιριών για το περιεχόμενο που παράγουν, βοηθώντας έτσι να υποστηριχτεί η δημοσιογραφία στην Αυστραλία.

Το Facebook σχεδιάζει να επενδύσει ακόμα $1 δισεκατομμύριο στη βιομηχανία των ειδήσεων μέσα στα επόμενα τρία έτη, ενώ το ίδιο ποσό έχει δεσμεύσει και η Google από τον Οκτώβριο.

Το Facebook είναι παραπάνω από πρόθυμο να συνεργαστεί με τους εκδότες ειδήσεων. Αναγνωρίζουμε απόλυτα πως η ποιοτική δημοσιογραφία είναι στην καρδιά της λειτουργίας των ανοιχτών κοινωνιών – η πληροφόρηση και η ενδυνάμωση των πολιτών καθώς και η απόδοση ευθυνών στους ισχυρούς.  Για αυτό το λόγο έχουμε επενδύσει $600 εκατομμύρια από το 2018 και θα επενδύσουμε ακόμα $1 δις μέσα σε τρία χρόνια. – Nick Clegg, Global Policy Facebook