Το Perseverance προσεδαφίζεται στον Άρη και στέλνει την πρώτη του φωτογραφία (ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Επιβίωσε τα “7 λεπτά του τρόμου”
19 Φεβρουαρίου 2021 09:04
Το Perseverance προσεδαφίζεται στον Άρη και στέλνει την πρώτη του φωτογραφία (ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά από μία δεκαετία σκληρής εργασίας και παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, οι επιστήμονες και μηχανικοί της NASA κράτησαν την αναπνοή τους για τα τελευταία 7 λεπτά του τρόμου, την είσοδο του Perseverance στην ατμόσφαιρα του Άρη και την επιτυχή τελικά προσεδάφισή του. Οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν μικρότερες από αυτές της αποτυχίας, αφού έπρεπε να λειτουργήσουν χιλιάδες πράγματα σωστά σε χρόνους κάτω του δευτερολέπτου, από την επιτυχή λειτουργία των εκρηκτικών μηχανισμών για την απελευθέρωση της θερμικής ασπίδας, μέχρι τη σωστή λειτουργία των συρματόσχοινων του Sky Crane που κατέβασαν το Perseverance στην επιφάνεια.

Ευτυχώς, όλα πήγανε καλά και οι υπεύθυνοι αποστολής μπόρεσαν να ανασάνουν ξανά μόλις πήραν την επιβεβαίωση πως το Perseverance βρίσκεται πλέον στην επιφάνεια του Άρη.

Το Perseverance εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Άρη με ταχύτητα 9.000 χλμ/ώρα και κατάφερε να επιβραδύνει αρκετά για να αιωρηθεί το Sky Crane λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια κατεβάζοντας το rover με ασφάλεια. Έχοντας καθυστέρηση επικοινωνιών 11 λεπτά μεταξύ Άρη και Γης, το Perseverance πραγματοποίησε όλες τις περίπλοκες διαδικασίες μόνο του, διαβάζοντας προ-προγραμματισμένες οδηγίες που περιλάμβαναν πάνω από 500.000 γραμμές κώδικα.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά την προσεδάφιση, έφτασαν και οι πρώτες φωτογραφίες από τις κάμερες μηχανικών του Perseverance, αποκαλύπτοντας το σκονισμένο ακόμα από την προσεδάφιση τοπίο. Άλλες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από τις κύριες κάμερές του αναμένονται τις επόμενες μέρες. Αξίζει να σημειωθεί πως το Perseverance διαθέτει και δύο μικρόφωνα για να έχουμε όσο το δυνατόν πιο “ανθρώπινα” αισθητήρια στον πλανήτη.

Τα επόμενα χρόνια το Perseverance θα συλλέξει δείγματα από το υπέδαφος του Άρη, προσπαθώντας να βρει σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής. Κουβαλάει επίσης και το Ingenuity, το πρώτο ιπτάμενο ελικοφόρο σκάφος που έχουμε στείλει σε άλλο πλανήτη. Το Ingenuity δε θα ασχοληθεί καθόλου με επιστημονικά πειράματα. Πρόκειται καθαρά για ένα tech demo, έτσι ώστε να ανοίξει το δρόμο για τα επόμενα ελικοφόρα. Οι μηχανικοί θα πάρουν τα δεδομένα που χρειάζονται από μία σειρά 10 δοκιμών πτήσης έτσι ώστε να αναπτύξουμε καλύτερα ιπτάμενα σκάφη για μελλοντικές αποστολές. Τα μελλοντικά drones θα ανιχνεύουν το τοπίο στον ορίζοντα για τα επόμενα rovers αλλά και για αστροναύτες, ενώ θα μπορούν να πηγαίνουν σε μέρη που τα rovers δεν μπορούν. Το Ingenuity διαθέτει όμως κάμερα, οπότε θα δούμε και τις πρώτες εναέριες φωτογραφίες του Κόκκινου Πλανήτη.