Bill Gates: Παρατήστε το βοδινό, πρέπει να τρώτε συνθετικό κρέας

Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή
17 Φεβρουαρίου 2021 11:53
Bill Gates: Παρατήστε το βοδινό, πρέπει να τρώτε συνθετικό κρέας

Συζητώντας το νέο του βιβλίο, “How to avoid climate Disaster”, ο Bill Gates δήλωσε πως οι πλούσιες χώρες πρέπει να κάνουν τη μετάβαση στην κατανάλωση 100% συνθετικού κρέατος και να εγκαταλείψουν το βοδινό, όταν ρωτήθηκε πώς μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές μεθανίου από την αλυσίδα παραγωγής τροφίμων.

Πιστεύω πως όλες οι πλούσιες χώρες πρέπει να καταναλώνουν 100% συνθετικό κρέας. Μπορείς να συνηθίσεις τη διαφορετική γεύση, ενώ υπόσχονται πως θα το κάνουν να έχει καλύτερη γεύση σε βάθος χρόνου.

Ο Gates θεωρεί πως μία διατροφή βασισμένη σε πρωτεΐνη που προέρχεται από τα φυτά, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των εκπομπών μεθανίου που παράγει η κτηνοτροφία, ενώ ανέφερε διάσημες εταιρίες που προσφέρουν burgers από συνθετικό κρέας.

Το Impossible και το Beyond έχουν ένα σχέδιο, ένα σχέδιο ποιότητας και ένα σχέδιο κόστους και αυτό τα κάνει απόλυτα ανταγωνιστικά. Όσον αφορά τις ποσότητες, δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 1% του κρέατος στον κόσμο, αλλά θα φτάσουν εκεί.

Μία έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο, δείχνει πως η συγκέντρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε με τεράστιους ρυθμούς μεταξύ 2000 και 2017, κάνοντας τους ερευνητές να πιστεύουν πως θα έχουμε μία θέρμανση του πλανήτη έως και 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ο Gates καταλαβαίνει πως η άποψη του να εξαλείψουμε όλες τις αγελάδες δεν είναι πολύ δημοφιλής, θεωρεί όμως πως τα οφέλη από πρωτεΐνη βασισμένη στα φυτά αξίζει την αλλαγή στις συνήθειές μας.

Στο τέλος, οι τιμές των λαχανικών είναι αρκετά φθηνές ώστε να μπορέσεις να επηρεάσεις την αλλαγή στη συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων ή να χρησιμοποιήσεις νόμους για να αλλάξεις τελείως τη ζήτηση. Οπότε για το κρέας σε χώρες με μεσαίο εισόδημα και πάνω, θεωρώ πως είναι εφικτό.