Το Twitter αγνοεί την εντολή της Ινδίας για μπλοκάρισμα λογαριασμών

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
11 Φεβρουαρίου 2021 11:14
Το Twitter αγνοεί την εντολή της Ινδίας για μπλοκάρισμα λογαριασμών

Η κυβέρνηση της Ινδίας έδωσε εντολή στο Twitter να μπλοκάρει συγκεκριμένους λογαριασμούς οι οποίοι ασκούσαν κριτική στην αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας τον Ιανουάριο.

Ωστόσο το Twitter αποφάσισε να μη συμμορφωθεί με τις εντολές. Εξηγώντας τη στάση του σε ένα blog post, τονίζει πως ενώ ξεκίνησε να μπλοκάρει κάποιος λογαριασμούς που υποκινούν τη βία, δεν έχει πάρει καμία δράση έναντι λογαριασμών που ανήκουν σε δημοσιογράφους, μέσα ενημέρωσης, ακτιβιστές και πολιτικούς, επειδή πιστεύει πως κάνοντας κάτι τέτοιο “θα παραβιάσει το συνταγματικό τους δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης υπό τους νόμους της Ινδίας”.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο, όταν δεκάδες χιλιάδες αγρότες κατέβηκαν στους δρόμους λόγω των νέων νόμων περί γεωργίας, οι οποίοι ανησυχούν για μείωση των εισοδημάτων τους. Να σημειώσουμε πως το 58% του πληθυσμού της Ινδίας έχει εισόδημα μέσω της γεωργίας, οπότε θεωρείται ένα κρίσιμο θέμα για τη χώρα.

Όσο συνεχίζονταν οι διαδηλώσεις, στις αρχές Φεβρουαρίου το Υπουργείο Ηλεκτρονικών και Τεχνολογίας Πληροφοριών διέταξε το Twitter να μπλοκάρει έναν αριθμό λογαριασμών και hashtags  που συνδέονται με τις διαδηλώσεις. Αρχικά το Twitter συμμορφώθηκε, αλλά μετά από έντονη διεθνή κριτική, ξεμπλόκαρε τους λογαριασμούς.

Δεν πιστεύουμε πως οι οδηγίες που διαταχθήκαμε να πάρουμε είναι συμβατές με το ινδικό δίκαιο και μένοντας πιστοί στις αρχές της προστασίας του λόγου και της ελευθερίας της έκφρασης, δεν πήραμε μέτρα έναντι λογαριασμών που αποτελούνται από μέσα ενημέρωσης, δημοσιογράφους, ακτιβιστές και πολιτικούς. Θα συνεχίσουμε το διάλογο με την κυβέρνηση της Ινδίας.