Τεχνητή νοημοσύνη τραγουδά με τη φωνή εκλιπόντα τραγουδιστή

Νέα τραγούδια μετά από 25 χρόνια
08 Φεβρουαρίου 2021 12:14
Τεχνητή νοημοσύνη τραγουδά με τη φωνή εκλιπόντα τραγουδιστή

Ο Kim Kwang-seok ήταν ένας εξαρετικά δημοφιλής Νοτιοκορεάτης τραγουδιστής, ο οποίος έχει πεθάνει το 1996 σε ηλικία 31 ετών. Ο θάνατός του ήταν τόσο σοκαριστικός που μερικοί δεν πίστεψαν ποτέ πως αυτοκτόνησε και επέλεξαν να πιστέψουν σε θεωρίες συνομωσίας περί δολοφονίας. Δεκαετίες μετά, οι θαυμαστές του συγκεντρώνονται σε ένα δρόμο που πήρε το όνομά του από αυτόν προς τιμήν του και τραγουδούν τα τραγούδια του.

Ωστόσο, οι θαυμαστές του μπορούν να τον ακούσουν να ερμηνεύει ξανά τραγούδια. Η AI εταιρία Supertone, “ανέστησε” τη φωνή του Kim. Μάλιστα, η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να αποδώσει και ανθρώπινο συναίσθημα στα τραγούδια του. Η “Singing Voice Synthesis” τεχνολογία μιμείται το εύρος των ανθρώπινων φωνητικών χορδών, μαθαίνοντας αρχικά από 20 τραγούδια του Kim. Έπειτα, εκπαιδεύτηκε σε 700 ακόμα κορεάτικα τραγούδια, χρησιμοποιώντας την ίδια φωνή.

Ήταν μεγάλη έκπληξη για μας όταν ακούσαμε πως η AI μπορούσε να τραγουδήσει καλύτερα μετά από ένα ζέσταμα των φωνητικών, όπως το A-E-I-O-U. Είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον το γεγονός πως εξέπληξε ακόμα και για τους developers. Είναι το ίδιο με έναν άνθρωπο, που μπορεί να τραγουδήσει καλύτερα όταν ζεστάνει το λαιμό του. – Nam Sang-moon, παραγωγός

Το όλο θέμα είναι να τραγουδάς ένα τραγούδι με συναίσθημα. Και κάθε νότα πρέπει να συνδέεται φυσικά, έτσι ώστε να μεταφέροντα συναισθήματα, κάτι το οποίο είναι το κλειδί σε αυτήν την τεχνολογία. Οι developers εκπαίδευσαν την AI να μιμείται ακριβώς τα ανθρώπινα φωνητικά όργανα.

Αυτό που φοβόμασταν περισσότερο και ανησυχούσαμε, ήταν να ζητήσουμε την άδεια από την οικογένεια του Kim. Ο Kim Kwang-seok έχει τεράστια βάση θαυμαστών, οπότε φοβόμασταν πιθανή αντίδραση. Αλλά όταν παίξαμε τον AI ήχο στην οικογένειά του, ήταν πολύ χαρούμενοι με αυτό. Ανησύχησαν στην αρχή, αλλά αφού άκουσαν το αποτέλεσμα, είπαν πως ήταν σαν να ήρθε στη ζωή ο Kim Kwang-seok.

Ωστόσο δεν είναι όλοι υποστηρικτές αυτής της τεχνολογίας.

Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι πως η AI συμπεριφέρεται όπως ο άνθρωπος. Υπάρχουν ορισμένες ικανότητες και συνήθειες που μόνο ο άνθρωπος μπορεί να κατέχει. Αν η AI μπορεί να τα μιμηθεί αυτά, η Γη θα κυριαρχηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον, όχι από τους ανθρώπους. Ανησυχώ. – Uk-jin, κάτοικος Σεούλ 29 ετών

Το θέμα εγείρει και ερωτήματα πνευματικών δικαιωμάτων.

Το ενδιαφέρον με την AI είναι πως εξελίσσεται σε ένα επίπεδο που μπορεί να γράφει και να συνθέτει απλά μελετώντας δεδομένα. Θα αναγνωρίσουμε πως η AI είναι μία νομική οντότητα με νομική υπόσταση όπως οι άνθρωποι και να της παραχωρήσουμε πνευματικά δικαιώματα; Χρειαζόμαστε την κατάλληλη νομοθεσία που εγγυάται την ανθρώπινη ασφάλεια, όχι μία υπερβολική όμως που εμποδίζει την ανάπτυξη της AI. – Ko Hwan-kyoung, δικηγόρος ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη

Στην περίπτωση του Kim Kwang-seok, το κανάλι SBS εξασφάλισε την άδεια της οικογένειας του Kim και τους πλήρωσε με ένα ποσό για να ακουστεί η φωνή του στο show. Κομμάτια του show θα ανέβουν στο YouTube, αλλά δε θα εκδοθεί η παράστασή του ως single.