Η Κίνα "δίνει στεγνά" αυτούς που ρυπαίνουν το περιβάλλον

Δημόσια πλατφόρμα με τα στοιχεία τους
07 Φεβρουαρίου 2021 10:46
Η Κίνα "δίνει στεγνά" αυτούς που ρυπαίνουν το περιβάλλον

Σε μία ασυνήθιστη κίνηση προχωρά η Κίνα, η οποία θα δημιουργήσει μία νέα δημόσια πλατφόρμα στην οποία ο καθένας θα έχει πρόσβαση και από εκεί θα μπορεί να βλέπει ποιες επιχειρήσεις ρυπαίνουν περισσότερο το περιβάλλον. Παρακολουθώντας τις εκπομπές ρύπων καθημερινά, οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν στις αρχές αυτούς που παραβιάζουν τους κανόνες ή προσπαθούν να αποφύγουν την επίβλεψη. Στην πλατφόρμα θα περιλαμβάνονται 2.36 εκατομμύρια κινεζικές εταιρίες και εργοστάσια, ενώ θα είναι νομικά υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουν κρατικές άδειες για να εκπέμπουν συγκεκριμένους ρύπους όπως διοξείδιο του θείου κλπ.

Οι κρατικοί φορείς αντιμετώπισαν προβλήματα στη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών και συχνά οι εταιρίες είτε παραποιούσαν τους αριθμούς ή καθυστερούσαν τις αιτήσεις των αρχών. Με τους νέους κανονισμούς, οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να εγκαταστήσουν ένα νέο σύστημα μετρήσεων και να διατηρούν τουλάχιστον για 5 έτη τα δεδομένα τους στη νέα πλατφόρμα. Το πρόστιμα για αυτούς που δε θα συμμορφωθούν ξεκινούν από τα 200.000 γουάν (€25.000) και φτάνουν τα 1 εκατομμύριο γουάν (€130.000). Οι συχνοί παραβάτες θα έχουν περισσότερους ελέγχους και επιθεωρήσεις, ενώ θα μειωθεί και η αξία τους στο σύστημα κοινωνικής πίστωσης της Κίνας.

Για παράνομες συμπεριφορές όπως απελευθέρωση ρύπων χωρίς άδεια, υπάρχουν συνεχή πρόστιμα σε ημερήσια βάση, ενώ θα διαταχθούν και να μειώσουν την παραγωγή ή ακόμα και να κλείσουν. Όσοι προσπαθήσουν να αποφύγουν την επίβλεψη, θα συλληφθούν. – Liu Zhiquan, Υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος