Συνεχίζεται το χάος στην Μιανμάρ - Έπεσε το internet

Το έριξε η κυβέρνηση για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις
07 Φεβρουαρίου 2021 10:21
Συνεχίζεται το χάος στην Μιανμάρ - Έπεσε το internet

Από τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου η Μιανμάρ των 54 εκατομμυρίων πολιτών έχει αποκοπεί από τον ψηφιακό κόσμο. Η συνδεσιμότητα βρίσκεται μόλις στο 16% και μόνο όσοι διαθέτουν VPN μπορούν να παρακάμψουν το internet blackout που έχει επιβάλει η στρατιωτική χούντα των στρατηγών. Η ενέργεια αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά το ban του Facebook, με την κατηγορία πως οι χρήστες το χρησιμοποιούν για να προκαλέσουν αναταραχή και να οργανώσουν διαδηλώσεις.

Το πραξικόπημα έφερε στην εξουσία το Στρατηγό Min Aung Hlaing, ο οποίος καθαίρεσε και συνέλαβε την εκλεγμένη ηγέτιδα της χώρας, Aung San Suu Kyi, κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει όλους τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας Yangon. Οι διαδηλωτές έχουν υιοθετήσει ως σήμα του αγώνα τους το χαιρετισμό με τα τρία δάχτυλα από τις ταινίες Hunger Games.

Οι πολίτες της Μιανμάρ, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τη στρατιωτική δικτατορία από την ιστορία τους, ζητούν την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Εξαιτίας της στρατιωτικής δικτατορίας, πολλές ζωές έχουν καταστραφεί. Δε θα επιτρέψουμε να έχουν την ίδια μοίρα και οι μελλοντικές γενιές. – Διαδηλώτρια

Το Twitter δήλωσε πως το ban υπονομεύει τη δημόσια συζήτηση και τα δικαιώματα των πολιτών να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν, ενώ το Facebook κάλεσε τις αρχές να αποκαταστήσουν άμεσα τη συνδεσιμότητα.