Το πραξικόπημα των στρατηγών στην Mιανμάρ φέρνει και μπλοκάρισμα του Facebook

Για την κατάπνιξη της πολιτικής ανυπακοής
04 Φεβρουαρίου 2021 08:22
Το πραξικόπημα των στρατηγών στην Mιανμάρ φέρνει και μπλοκάρισμα του Facebook

Τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου, στρατιώτες περισυνέλλεξαν την πολιτική ηγεσία της Μιανμάρ από τα σπίτια τους, σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που ενορχήστρωσαν οι στρατηγοί της χώρας. Η πολυπαθής χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει μεγάλη ιστορία στρατιωτικής χούντας και η ενέργεια αυτή μέσα σε ένα πρωινό διαλύει μια 10ετή προσπάθεια για ένα δημοκρατικό κράτος. Αναμενόμενα, η πολιτική ανυπακοή διαφόρων μερίδων του πληθυσμού κορυφώνεται και για να περιορίσει τις αντιδράσεις, η στρατιωτική ηγεσία έδωσε εντολή στους παρόχους τηλεφωνίας να κόψουν την πρόσβαση σε Facebook, Messenger, Instagram και WhatsApp.

Γνωρίζουμε πως η πρόσβαση στο Facebook έχει κοπεί για μερικούς ανθρώπους. Παροτρύνουμε τις αρχές να αποκαταστήσουν τη συνδεσιμότητα έτσι ώστε οι άνθρωποι στην Μιανμάρ να επικοινωνούν με τις οικογένειες και τους φίλους τους και να έχουν πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες. – Εκπρόσωπος Facebook

Από την πλευρά του το Facebook τόνισε πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα και εργάζεται για να σταματήσει την παραπληροφόρηση και το περιεχόμενο που μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις.

Ο στρατός, με επικεφαλής το στρατηγό Min Aung Hlaing, συνέλαβε την εκλεγμένη ηγέτιδα της χώρας, Aung San Suu Kyi και κήρυξε στρατιωτικό νόμο. Η Suu Ki είχε κερδίσει τις εκλογές το Νοέμβριο απέναντι στο κόμμα που υποστήριζε ο στρατός, με τεράστια διαφορά, καταλαμβάνοντας τις 346 από τις 476 θέσεις στη Βουλή. Ο στρατός αμφισβήτησε το αποτέλεσμα και κατηγόρησε την Suu Ki για νοθεία. Πλέον, όπως δηλώνει ο Aung Hlaing, ανέλαβε την εξουσία για ένα έτος, με την παρέλευση του οποίου θα πραγματοποιηθούν ξανά εκλογές. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε το πραξικόπημα.