Η Xiaomi μηνύει τις ΗΠΑ

Για τη συμπερίληψή της στη μαύρη λίστα
31 Ιανουαρίου 2021 11:18
Η Xiaomi μηνύει τις ΗΠΑ

Η Xiaomi κατέθεσε και επίσημα μήνυση προς τα Υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών των ΗΠΑ. Ζητά από δικαστήριο της Washington να αφαιρεθεί η εταιρία από την επίσημη λίστα της αμερικανικής κυβέρνησης που περιέχει τις εταιρίες με δεσμούς στον στρατό της Κίνας. Η κίνηση της Xiaomi έρχεται δύο εβδομάδες μετά την συμπερίληψή της στη “μαύρη λίστα”, η οποία αναγκάζει τους Αμερικανούς επενδυτές να μην επενδύουν στην εταιρία από μία συγκεκριμένη ημερομηνία και έπειτα.

Η Xiaomi χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ “άνομη και αντισυνταγματική”, ενώ τόνισε για άλλη μια φορά πως δεν έχει σχέσεις με το στρατό της Κίνας. Σημείωσε επίσης πως οι περιορισμοί που θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Μαρτίου 2021, θα προκαλέσουν “άμεση και ανεπανόρθωτη ζημιά στην Xiaomi”.

Η Xiaomi είπε πως το 75% της εταιρίας ανήκει στους συνιδρυτές της, Lin Bin και Lei Jun, ενώ ο στρατός δεν έχει καμία ιδιοκτησία ή έλεγχο της εταιρίας. Μάλιστα ένα σημαντικό μερίδιο των μετόχων της είναι Αμερικανοί επενδυτές, με τους τρεις από τους δέκα μεγαλύτερους να είναι θεσμικά επενδυτικά groups από τις ΗΠΑ.

Οι στρατηγικές σχέσεις της εταιρίας με τα αμερικανικά οικονομικά ιδρύματα – κρίσιμα για μπορέσει η Xiaomi να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια που χρειάζεται για να συνεχίσει να αναπτύσσεται σε μία άκρως ανταγωνιστική αγορά – θα ζημιωθούν σημαντικά. Επιπλέον, η δημόσια συσχέτιση της Xiaomi με τον κινεζικό στρατό θα εμποδίσει σημαντικά τις σχέσεις της εταιρίας με συνεταίρους και καταναλωτές, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά η οποία δεν μπορεί να μετρηθεί ή να επιδιορθωθεί.

Tags: