Η Ινδία ζητά από το WhatsApp να αποσύρει τη νέα πολιτική ιδιωτικότητας

Αυξάνονται οι πιέσεις στο Facebook
20 Ιανουαρίου 2021 10:43
Η Ινδία ζητά από το WhatsApp να αποσύρει τη νέα πολιτική ιδιωτικότητας

Η απόφαση του WhatsApp να μοιραστεί τα δεδομένα χρηστών με το Facebook έχει ξεσηκώσει εδώ και βδομάδες θύελλα αντιδράσεων, ενώ πολλοί χρήστες εγκατέλειψαν την πλατφόρμα για χάρη των Telegram, Signal και Viber. Αυτό ανάγκασε το WhatsApp να αναβάλλει για τρεις μήνες αυτήν την αλλαγή. Ωστόσο το θέμα δεν καταλαγιάζει και ένας νέος πονοκέφαλος για το WhatsApp έρχεται από την Ινδία.

Το Υπουργείο Τεχνολογίας της Ινδίας ζήτησε από το WhatsApp να αποσύρει τις αλλαγές στην πολιτική ιδιωτικότητας, λέγοντας πως οι νέοι όροι αφαιρούν το δικαίωμα επιλογής των Ινδών χρηστών.

Οι προτεινόμενες αλλαγές εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις επιπλοκές στην επιλογή και την αυτονομία των Ινδών πολιτών. Ως εκ τούτου, καλείστε να αποσύρετε αυτές τις αλλαγές. – Email Υπουργείου προς το αφεντικό του WhatsApp, Will Cathcart στις 18 Ιανουαρίου

Η νέα αυτή εξέλιξη δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στη μητρική εταιρία Facebook, αφού έχει επενδύσει σημαντικά στην Ινδία για την επέκταση του συστήματος πληρωμών και άλλες υπηρεσίες, όπως πωλήσεις ασφαλειών υγείας μέσω συνεταίρων. Το WhatsApp διαθέτει 400 εκατομμύρια χρήστες στην Ινδία. Το Υπουργείο κάλεσε το WhatsApp να απαντήσει σε 14 συγκεκριμένες ερωτήσεις, μεταξύ των οποίων τί δεδομένα συλλέγονται, αν κατηγοριοποιεί τους πελάτες βάσει χρήσης και άλλα. Κατηγορεί επίσης την εταιρία πως το WhatsApp δε δίνει στους Ινδούς τις ίδιες δυνατότητες με τους Ευρωπαίους χρήστες.

Αυτή η διαφορετική και προκατειλημμένη συμπεριφορά μεταξύ Ινδών και Ευρωπαίων χρηστών, προσελκύει σοβαρή κριτική και απεικονίζει μία έλλειψη σεβασμού για τα δικαιώματα και συμφέροντα των Ινδών πολιτών, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό της βάσης χρηστών του WhatsApp.