Ο Trump ρίχνει την τελευταία του βολή εναντίον της Huawei

Δύο μέρες πριν να ορκιστεί Πρόεδρος ο Biden
18 Ιανουαρίου 2021 10:33
Ο Trump ρίχνει την τελευταία του βολή εναντίον της Huawei

Σε μία ύστατη προσπάθεια να αποδυναμωθεί ακόμα περισσότερο ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού του κόσμου, η Διοίκηση του Donald Trump ανακάλεσε τις άδειες πώλησης αμερικανικών εταιριών στην Huawei και απέρριψε δεκάδες άλλες αιτήσεις παροχής εξοπλισμού στην εταιρία. Η απόφαση έρχεται μόλις δύο μέρες πριν την ορκωμοσία του Joe Biden και μάλλον είναι η τελευταία ενέργεια του Trump σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Ανάμεσα στις εταιρίες που επηρεάζονται από την απόφαση, βρίσκεται και η Intel. Huawei και Intel δε σχολίασαν την απόφαση. Η ιαπωνική κατασκευάστρια flash memory chip Kioxia είδε τουλάχιστον μία άδεια να ανακαλείται, ενώ πηγές έκαναν λόγο για συνολικά οχτώ άδειες από τέσσερις εταιρίες.

Οι ΗΠΑ έβαλαν την Huawei στη “μαύρη λίστα” από το Μάιο του 2019, αποτρέποντας προμηθευτές να πουλούν σε αυτήν αμερικανικά προϊόντα και τεχνολογίες. Έως τώρα εκκρεμούσαν 150 άδειες αξίας $120 δισεκατομμυρίων σε αγαθά και τεχνολογίες καθώς και εφαρμογές αξίας $280 δισεκατομμυρίων. Η Intel είχε λάβει άδεια να προμηθεύει την Huawei με συγκεκριμένα προϊόντα από το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.