Η AMD μάλλον ξεπέρασε το μερίδιο της Intel πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια

Όσον αφορά τους desktop επεξεργαστές
06 Ιανουαρίου 2021 19:32
Η AMD μάλλον ξεπέρασε το μερίδιο της Intel πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια

Όπως μεταφέρει το TechSpot, η δυναμική επιστροφή που έχει κάνει με τους Ryzen επεξεργαστές η AMD, είχε ως αποτέλεσμα η Intel να χάσει για πρώτη φορά μετά από δεκαπέντε χρόνια την πρωτιά της.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης έρευνας της PassMark Software, η οποία κατέχει ηγετικό ρόλο στην αγορά των benchmarking εργαλείων, έδειξε πως η AMD μπήκε στο 2021 με μερίδιο αγοράς 50.8%. Στην αντίπερα όχθη, το ποσοστό της Intel έπεσε για πολλοστή συνεχόμενη φορά, φτάνοντας το 49.2%.

Η τελευταία φορά που η AMD είχε την πρωτιά ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2006, με ποσοστό 53.9%. H «νίκη» αυτή δεν κράτησε πολύ ωστόσο, αφού το αμέσως επόμενο τρίμηνο η Intel πήρα ξανά τα ηνία. Από τότε και για δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια, η AMD δεν κατάφερε ποτέ να εξισορροπήσει την κατάσταση...μέχρι σήμερα.

Ακολουθεί το σχετικό γράφημα που παρουσιάζει το μερίδιο αγοράς των δύο εταιριών από το 2004 μέχρι σήμερα.

Φυσικά, μιας και η πηγή είναι ένα benchmark εργαλείο, δεν είναι αντιπροσωπευτική ολόκληρης της αγοράς, αλλά σίγουρα καθρεπτίζει την κατάσταση που επικρατεί στους πιο σκληροπυρηνικούς PC Hardware κύκλους.

Για την ιστορία, αν αναλογιστεί κανείς πως η AMD κατασκευάζει και τους επεξεργαστές των περιζήτητων next gen κονσολών, PlayStation 5, Xbox Series X και Xbox Series S, ενώ τώρα κάνουν το ντεμπούτο τους στην αγορά διάφορα νέα μοντέλα GPUs και CPUs για τα desktop PCs, προβλέπεται πως θα ακολουθήσει μια αρκετά κερδοφόρα περίοδος για την εταιρία.

Tags: