Ο Αντιπρόεδρος της Samsung αντιμέτωπος με 9 χρόνια φυλάκισης

Η υπόθεση που συντάραξε την Κορέα
03 Ιανουαρίου 2021 10:32
Ο Αντιπρόεδρος της Samsung αντιμέτωπος με 9 χρόνια φυλάκισης

Ο Αντιπρόεδρος της Samsung, Jay Y. Lee, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 9 ετών για την υπόθεση δωροδοκίας που οδήγησε στη σύλληψη και στην καταδίκη με 25 έτη φυλάκισης της Park Guen-hye, της τότε Προέδρου της χώρας. Οι εισαγγελείς ζήτησαν αυτήν την ποινή λόγω της έκτασης της εξουσίας της Samsung στην Νότια Κορέα. Η τελική απόφαση αναμένεται στις 18 Ιανουαρίου.

Η Samsung είναι ένας όμιλος με τόσο μεγάλη εξουσία που λέγεται ότι οι κορεατικές εταιρίες χωρίζονται σε Samsung και σε μη-Samsung. Για τη σωστή ανάπτυξη της κοινωνίας μας, η θέση της Samsung είναι να δείξει μία αυστηρή στάση ενάντια στη διαφθορά και να δώσει το παράδειγμα.

Στην τελική του απολογία, ο Lee τόνισε:

Στέκομαι εδώ με μετανιωμένη καρδιά. Όταν ο πατέρας μου, ο Πρόεδρος Lee κατέρρευσε ξαφνικά, είχα μία ιδιωτική συνάντηση με την Πρόεδρο Park. Αν ήμουν ξανά σε εκείνη τη θέση, δε θα ακολουθούσα τον ίδιο δρόμο. Θέλω να δημιουργήσω μία νέα Samsung η οποία είναι ταιριαστή στην αξιοπρέπεια της χώρας και να είμαι ένας καλός γιος στο σεβαστό πατέρα μου.

Η όλη υπόθεση ξεκίνησε το 2017, όταν ο Lee συνελήφθη για δωροδοκία της τότε Προέδρου της χώρας με 30 δισεκατομμύρια γουόν (€22 εκατομμύρια) με αντάλλαγμα την υποστήριξή της για να αναλάβει ο ίδιος την εταιρία μετά τον πατέρα του. Ο Lee καταδικάστηκε αμέσως σε 5 έτη φυλάκισης, αλλά επέστρεψε στο πόστο του στη Samsung το 2018, αφού με έφεση μείωσε την ποινή του σε 2,5 χρόνια με τετραετή αναστολή. Η υπόθεση όμως έφτασε πέρυσι στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με τους εισαγγελείς να δηλώνουν πως η ποινή ήταν πολύ ελαφριά.

Η επανεκδίκαση του Lee ξεκίνησε τον Οκτώβριο που μας πέρασε, με τους εισαγγελείς να ζητούν τον ορισμό νέων δικαστών, επειδή οι αρχικοί ήταν “προκατειλημμένοι”. To Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε την αίτηση και η δίκη συνεχίστηκε. Το μεγαλύτερο ερώτημα τώρα, είναι αν ο Lee θα οδηγηθεί πίσω στη φυλακή.

Η Samsung διατάχθηκε να ορίσει μία “επιτροπή συμμόρφωσης” και σε μία κίνηση που δε βλέπουμε συχνά, κάλεσε δημοσιογράφους για να τους ανακοινώσει πως τα παιδιά του Lee δε θα τον διαδεχτούν στον έλεγχο της εταιρίας.