Η MediaTek είναι πλέον ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone chipset στον κόσμο

Ξεπέρασε την Qualcomm
26 Δεκεμβρίου 2020 10:28
Η MediaTek είναι πλέον ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone chipset στον κόσμο

Η παντοδυναμία της Qualcomm φαίνεται πως αποτελεί παρελθόν, αφού για πρώτη φορά η ταϊβανέζικη MediaTek την ξεπέρασε και έγινε η μεγαλύτερη κατασκευάστρια smartphone chipsets στον κόσμο, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα της Counterpoint. Η Qualcomm διατήρησε τον τίτλο του μεγαλύτερου κατασκευαστή 5G chips, ωστόσο τα 100 εκατομμύρια smartphones με MediaTek chips που πωλήθηκαν στο τρίτο τρίμηνο του 2020, έφεραν αύξηση 5% στο μερίδιο αγοράς σε σχέση με πέρυσι. Τα έσοδά της μάλιστα αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι.

Η επιτυχία της MediaTek βασίζεται κυρίως στην ευρεία παρουσία της σε συσκευές της τάξης των $100-$250 και τη συνεχή ανάπτυξή της σε αγορές όπως η Ινδία, η Κίνα και η Λατινική Αμερική. Το ban της Huawei από της ΗΠΑ ωφέλησε επίσης την εταιρία. Έτσι, η MediaTek κατέκτησε το 31% της παγκόσμιας αγοράς, με την Qualcomm να έρχεται δεύτερη με 29%.

Η MediaTek μπόρεσε να γεφυρώσει γρήγορα το χάσμα που άφησε το ban των ΗΠΑ στην Huawei. Φθηνά MediaTek chips που κατασκευάστηκαν από την TSMC, έγιναν η πρώτη επιλογή πολλών OEM για να συμπληρώσουν το κενό που άφησε η απουσία της Huawei. Η Huawei είχε επίσης αγοράσει σημαντική ποσότητα chipsets πριν το ban. – Dale Gai, Counterpoint Research