Η τεχνητή νοημοσύνη ARTU ανέλαβε για πρώτη φορά τον έλεγχο στρατιωτικού αεροσκάφους

Ξεκινά η εποχή του αλγοριθμικού πολέμου
20 Δεκεμβρίου 2020 12:10
Η τεχνητή νοημοσύνη ARTU ανέλαβε για πρώτη φορά τον έλεγχο στρατιωτικού αεροσκάφους

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μπορεί να βασίζονται αρκετά στα drones, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δηλαδή για επιχειρήσεις παρακολούθησης και χειρουργικών χτυπημάτων, βασίζονται όμως ακόμα σε πιλότους για το στόλο στρατιωτικών αεροσκαφών της. Αυτές οι μέρες ίσως σύντομα να αποτελούν παρελθόν, αφού όπως αποκάλυψε ο Γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας, Dr. Will Roper, στο Popular Mechanics, μία τεχνητή νοημοσύνη ανέλαβε για πρώτη φορά τον έλεγχο ενός αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους – ενός πλήρους οπλικού συστήματος δηλαδή.

Η χρήση του συστήματος πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου. Η τεχνητή νοημοσύνη ονομάστηκε ARTUμ, μία σαφής και έξυπνη αναφορά στον R2D2 από το σύμπαν του Star Wars, όπου υπηρετούσε ως βοηθός πιλότου στα X-Wing. Το ARTUμ ήταν ο βοηθός του ανθρώπου πιλότου γνωστού μόνο ως “Vudu” από την 9η πτέρυγα αναγνωρίσεων της αεροπορικής βάσης Beale. Μαζί εκτέλεσαν πτήση με το κατασκοπευτικό στρατιωτικό αεροπλάνο U2 Dragonlady.

Το ARTUμ ανέλαβε τον έλεγχο των αισθητήρων πτήσης αμέσως μετά την απογείωση. Κατά τη διάρκεια προσομοίωσης πυραυλικού χτυπήματος, το ARTUμ έλεγξε όλα τα συστήματα ενώ ο πιλότος είχε τον έλεγχο της πτήσης. Από μόνο του αποφάσιζε πότε να επικεντρωθεί στο κυνήγι πυραύλων και πότε να επικεντρωθεί στην επιβίωση του αεροσκάφους. Πρακτικά, ήταν ο αρχηγός της αποστολής. Παρόλο που δεν είχε τον έλεγχο της πτήσης καθεαυτής, όριζε που έπρεπε να πετάξει ο άνθρωπος πιλότος.

Ξέρουμε πως για να πολεμήσουμε και να νικήσουμε σε μία μελλοντική μάχη με έναν ισάξιο αντίπαλο, πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο ψηφιακό πλεονέκτημα. Η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να πετύχουμε αυτό το πλεονέκτημα, οπότε είμαι πολύ περήφανος για αυτό που κατάφερε η ομάδα. Πρέπει να επιταχύνουμε την αλλαγή και αυτό συμβαίνει μόνο όταν οι πιλότοι μάς ωθούν στα όρια αυτού που πιστεύαμε έως τώρα πως είναι εφικτό. – Στρατηγός, Charles “CQ” Brown, Αρχηγός Επιτελείου

Ο πλήρης έλεγχος ενός αεροσκάφους δεν είναι απαραίτητος για να αποδειχτεί χρήσιμη η τεχνητή νοημοσύνη. Μπορεί να αναλαμβάνει τον έλεγχο ορισμένων μόνο συστημάτων τη στιγμή που ο πιλότος κατακλύζεται από περίπλοκες καταστάσεις, επιτρέποντάς του να συγκεντρωθεί μόνο στα πιο κρίσιμα χαρακτηριστικά μιας αποστολής. Επιπλέον, το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ αναπτύσσει ήδη έναν ηθικό κώδικα λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτικούς σκοπούς, ο οποίος δε θα επιτρέπει στους υπολογιστές να πραγματοποιούν επιθέσεις μόνοι τους.