Facebook εναντίον Apple: Σύγκρουση γιγάντων για τις αλλαγές περί ιδιωτικότητας στο iOS 14

Ολοσέλιδες διαφημίσεις σε εφημερίδες τρέχει το Facebook
17 Δεκεμβρίου 2020 09:32
Facebook εναντίον Apple: Σύγκρουση γιγάντων για τις αλλαγές περί ιδιωτικότητας στο iOS 14

Οι αλλαγές στον τομέα της ιδιωτικότητας στο iOS 14 έχουν γίνει σημείο τριβής μεταξύ Facebook και Apple, καθώς η δεύτερη έχει κάνει αυστηρότερους τους κανόνες και αυτό δεν αρέσει στο Facebook. Μάλιστα, το Facebook έχει ξεκινήσει καμπάνια ολοσέλιδων διαφημίσεων σε εφημερίδες όπως οι New York Times, Washington Post, Wall Street Journal και άλλες, στις οποίες κατακρίνει τη στρατηγική της Apple.

Στη διαφήμιση, το Facebook θεωρεί πως αντιστέκεται στην Apple για το καλό των μικρών επιχειρήσεων. Πρακτικά το iOS 14 κάνει δυσκολότερο σε εταιρίες όπως το Facebook να στοχεύσουν χρήστες με διαφημίσεις, καθώς οι developers θα πρέπει να ζητήσουν την έγκριση των χρηστών για τη συλλογή των δεδομένων τους σε mobile εφαρμογές και σε websites. Οι αλλαγές αυτές ήταν προγραμματισμένες να ισχύσουν από την κυκλοφορία του iOS 14, αλλά θα τεθούν σε ισχύ τελικά κάποια στιγμή στην αρχή της νέας χρονιάς.

Πολλές μικρές επιχειρήσεις έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την αναγκαστική αναβάθμιση λογισμικού της Apple, η οποία θα περιορίσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να τρέχουν προσωποποιημένες διαφημίσεις, οι οποίες θα φτάνουν στους πελάτες τους αποτελεσματικά.

 

Ενώ ο περιορισμός των προσωποποιημένων διαφημίσεων επηρεάζει και μεγαλύτερες εταιρίες όπως εμάς, οι αλλαγές αυτές θα είναι καταστροφικές για τις μικρές επιχειρήσεις, επιπλέον των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τώρα. Οι μικρές επιχειρήσεις αξίζουν να ακουστούν. Ακούμε τις ανησυχίες σας και σας υποστηρίζουμε.

Η Apple απάντησε στο Facebook λέγοντας πως απλά υποστηρίζει τους χρήστες της.

Θεωρούμε πως πρόκειται για ένα απλό θέμα υπεράσπισης των χρηστών μας. Οι χρήστες πρέπει να ξέρουν πότε συλλέγονται τα δεδομένα τους και μοιράζονται με άλλες εφαρμογές και websites – και πρέπει να έχουν την επιλογή να το επιτρέψουν αυτό ή όχι. Το App Tracking Transparency στο iOS 14 δεν απαιτεί από το Facebook να αλλάξει την προσέγγισή του στην παρακολούθηση των χρηστών και στη δημιουργία στοχευμένων διαφημίσεων, απλά απαιτεί να δώσει στους χρήστες την επιλογή.