Η τηλεργασία τροφοδοτεί ένα κύμα πλαστικών επεμβάσεων
Η πανδημία εισήγαγε την τηλεργασία στη ζωή μας όπως δεν την είχαμε εφαρμόσει ποτέ ξανά. Όλη αυτή η έκθεσή μας στις κάμερες και ο χρόνος που περνάμε κοιτάζοντας τον εαυτό μας, φαίνεται πως είναι υπεύθυνοι και για την άνθιση μίας άλλης βιομηχανίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, η τηλεεργασία και πιο συγκεκριμένα οι τηλεδιασκέψεις μέσω βίντεο, έχουν οδηγήσει ένα ρεκόρ αριθμό ατόμων να καταφύγει σε πλαστικές επεμβάσεις. Η American Society of Plastic Surgeons δε δίνει ακριβή αριθμό, αλλά πλαστικοί χειρούργοι ξεχωριστά αναφέρουν αύξηση έως και 90% σε μερικές περιπτώσεις μη επεμβατικών πλαστικών όπως το Botox.
Όλο και περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν την εμφάνισή τους στις βιντεοκλήσεις ως τον κύριο λόγο που δεν αισθάνονται ικανοποιημένοι από το παρουσιαστικό τους. Οι μύτες και οι ρυτίδες είναι τα πιο κοινά παράπονα, σε ένα φαινόμενο που οι ειδικοί ονομάζουν “Zoom Dysmorphia”. Έχουν επίσης αυξηθεί οι αναζητήσεις στο Google Search για θεραπείες ακμής, απώλειας μαλλιών και ρυτίδες.
Οι γιατροί προειδοποιούν πως οι βιντεοκλήσεις μπορούν να παραμορφώσουν την πραγματική εμφάνιση κάποιου, δημιουργώντας πιο πλατύ πρόσωπο και μεγαλύτερη μύτη. Η ανασφάλεια για την εμφάνισή μας συνδέεται με άγχος και κατάθλιψη, επιπτώσεις που βλέπουμε πιο συχνά κατά τη διάρκεια του lockdown. Επιπλέον ενασχόληση με τα social media, επιβαρύνουν αυτήν την ανασφάλεια.
Μία ζωή που αφιερώνουμε πολύ χρόνο στο Zoom μπορεί να πυροδοτήσει μία αυτοκριτική αντίδραση για την εμφάνισή μας. Άνθρωποι πηγαίνουν σε γιατρούς για θεραπείες τις οποίες δεν είχαν σκεφτεί καν μερικούς μήνες πριν να αντιμετωπίσουν τις βιντεοκλήσεις – ένα νέο φαινόμενο “Δυσμορφίας του Zoom”. Μία μελέτη βρήκε πως ένα πορτραίτο το οποίο καταγράφεται από απόσταση 30cm αυξάνει το μέγεθος της μύτης κατά 30% σε σχέση με ένα πορτραίτο από 1.5 μέτρο. Οι webcams που καταγράφουν σε μικρότερο πεδίο βάθους τείνουν να παράγουν ένα πιο στρογγυλεμένο πρόσωπο, πιο πλατιά μάτια και μεγαλύτερη μύτη. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να αναγνωρίσουν τους περιορισμούς των web καμερών και να καταλάβουν πως είναι στην καλύτερη μία λανθασμένη απεικόνιση της πραγματικότητας. – Arrianne Shadi Koroush, Massachusetts General Hospital
Οι θεωρίες σε σχέση με το Zoom είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αφού ο ασθενής είναι επίσης και ο θεατής.
Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τη συχνότητα που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη δική μας εικόνα. Η μετάβαση στην τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, ακόμα και της κοινωνικοποίησης έχει αλλάξει δραματικά το χρόνο που παρατηρούμε τον εαυτό μας. Ήταν πάντα υποχρεωτικό για τους χειρούργους να καταλάβουν το κίνητρο πίσω από αυτό που ωθεί τον ασθενή να αναζητήσει μία πλαστική επέμβαση. Με αυτόν τον τρόπο οι γιατροί μπορούσαν να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους που επέτρεπαν μία επιτυχημένη επέμβαση. Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι μοναδικές αυτές καταστάσεις μπορεί να ωθούν τις προσδοκίες των ασθενών και πρέπει να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη. – Travis Tollefson, University of California
Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο Facial Plastic Surgery & Aesthetic Medicine.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.