Ο Πάπας προσεύχεται η τεχνητή νοημοσύνη να υπηρετεί πάντα τον άνθρωπο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανησυχεί για την αύξηση των ανισοτήτων
12 Νοεμβρίου 2020 10:34
Ο Πάπας προσεύχεται η τεχνητή νοημοσύνη να υπηρετεί πάντα τον άνθρωπο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν μαζί του για τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη έτσι ώστε να υπηρετούν πάντα την ανθρωπότητα. Το μήνυμα του Πάπα είναι μέρος των μηνιαίων προσευχών που μοιράζεται στο YouTube και σκοπό έχει να βοηθήσει του Καθολικούς να “εμβαθύνουν τις καθημερινές τους προσευχές” επικεντρώνοντάς τες σε συγκεκριμένα θέματα. Για το Νοέμβριο λοιπόν, η θεματολογία περιέχει ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη.

Στο μήνυμά του σημειώνει πως η ρομποτική έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο, αλλά αυτό θα είναι μόνο εφικτό αν χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητές της σωστά. Ανησυχεί πως η τεχνολογική πρόοδος θα φέρει ανισότητες και τονίζει πως κάθε ανάπτυξη πρέπει να σέβεται την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι στην καρδιά της αλλαγής εποχής που βιώνουμε. Η ρομποτική μπορεί να κάνει το κόσμο καλύτερο αν έχει σκοπό το κοινό καλό. Πράγματι, αν η τεχνολογική πρόοδος αυξήσει τις ανισότητες, τότε δεν είναι πραγματική πρόοδος. Οι μελλοντικές εξελίξεις πρέπει να προσανατολιστούν προς το σεβασμό της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και της Δημιουργίας. Ας προσευχηθούμε η εξέλιξη της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης να υπηρετεί πάντα την ανθρωπότητα… ας πούμε “να είναι ανθρώπινη”.