Πολλά websites δε θα λειτουργούν σε παλαιότερα Android τηλέφωνα από το 2021

Ήρθε η ώρα για αναβάθμιση συσκευής;
08 Νοεμβρίου 2020 11:54
Πολλά websites δε θα λειτουργούν σε παλαιότερα Android τηλέφωνα από το 2021

Αν έχετε ένα παλιό Android τηλέφωνο, μπορεί να αναγκαστείτε σύντομα να αγοράσετε καινούριο αν θέλετε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε την πλειοψηφία των websites στο internet. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Μπορεί να πήρε αρκετό καιρό, αλλά στην πλειοψηφία του το διαδίκτυο χρησιμοποιεί πλέον HTTPS για την ασφαλή μετάδοση πληροφοριών. Ωστόσο πολλά sites αντιμετωπίζουν προβλήματα ή δε φορτώνουν, αν τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας δεν είναι εγκατεστημένα στη συσκευή σας. Μία από τις μεγαλύτερες αρχές έκδοσης αυτών των πιστοποιητικών είναι η Let’s Encrypt, της οποίας τα πιστοποιητικά χρησιμοποιούνται από το 30% όλων των domains στον κόσμο.

Όταν ξεκίνησε, απαιτούσε το δικό της root certificate “ISRG Root X1” να συμπεριλαμβάνεται σε όλους τους browsers και σε όλα τα λογισμικά. Για να εξαπλωθεί γρήγορα στη αγορά, συνεργάστηκε με την ήδη καταξιωμένη τότε IdenTrust, η οποία είχε το “DST Root X3” ήδη σε Windows, Mac, Android και iOS. Αυτή η συνεργασία λοιπόν λήγει την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και η Let’s Encrypt δε σκοπεύει να τη συνεχίσει. Έτσι, όλοι οι browsers και τα λειτουργικά συστήματα που δε θα διαθέτουν το root certificate της Let’s Encrypt "ISRG Root X1" δε θα λειτουργούν με sites και υπηρεσίες που θα διαθέτουν τα πιστοποιητικά της. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι Android 7.1 συσκευές ή προγενέστερες.

Παρόλο που η συμφωνία λήγει το Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, η Let’s Encrypt θα σταματήσει τη συνεργασία από τις 11 Ιανουαρίου 2021. Υπάρχει η επιλογή για τα sites να συνεχίσουν να παράγουν πιστοποιητικά αλλά μόνο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Η μόνη εναλλακτική που θα έχουν οι χρήστες πέρα από την αναβάθμιση ή αγορά ενός μοντέλου μεταγενέστερου του Android 7.1, είναι η εγκατάσταση του Firefox browser, μιας και αυτός χρησιμοποιεί τα δικά του πιστοποιητικά που περιλαμβάνουν ISRG root. Ωστόσο αυτό δεν αποτρέπει εφαρμογές και άλλες λειτουργίες πέραν του browser να μη λειτουργούν.

Σύμφωνα με την Let’s Encrypt, περίπου το 33.8% των Android χρηστών στο Google Play τρέχουν έκδοση παλαιότερη από την 7.1, ενώ αρκετοί κατασκευαστές έκοψαν πρόωρα τις αναβαθμίσεις. Ειδικότερα στα budget τηλέφωνα υπήρξαν συσκευές του 2016 ή του 2017 που κόλλησαν στην έκδοση με την οποία κυκλοφόρησαν, χωρίς να πάρουν ούτε μία αναβάθμιση.

Tags: