Οι ΗΠΑ μηνύουν την Google

Μία κίνηση που θα αλλάξει το μέλλον της τεχνολογικής βιομηχανίας
21 Οκτωβρίου 2020 11:12
Οι ΗΠΑ μηνύουν την Google

Μετά από μήνες ερευνών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισε να μηνύσει την Google για μονοπωλιακές τακτικές. Συγκεκριμένα την κατηγορεί πως διαθέτει ένα άδικο μονοπώλιο στον τομέα της αναζήτησης και της διαφήμισης. Επιπλέον, το Υπουργείο διαφωνεί με τους όρους του Android που υποχρεώνει τους κατασκευαστές να προεγκαθιστούν τις εφαρμογές της Google. Προειδοποιεί τέλος, πως μία παντοδύναμη Google πλήττει την καινοτομία στις ΗΠΑ και οι Αμερικανοί δε θα δουν ποτέ την “επόμενη Google”.

Η Google πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στους διανομείς, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών κατασκευαστών όπως η Apple, η LG, η Motorola και η Samsung, μεγάλων παρόχων όπως η AT&T, η T-Mobile και η Verizon και developers των browsers όπως η Mozilla, η Opera και η UCWeb, για να διασφαλίσει πως αυτή θα είναι η γενική μηχανή αναζήτησης και σε πολλές περιπτώσεις, για να απαγορέψει στους συνεταίρους της να συνεργαστούν με τους ανταγωνιστές της.

Αναρίθμητοι διαφημιστές πρέπει να πληρώσουν ένα μερίδιο στη διαφήμιση της αναζήτησης της Google και στα μονοπώλια της γενικής αναζήτησής της. Οι Αμερικανοί καταναλωτές αναγκάζονται να αποδεχτούν τις πολιτικές της Google, τις πρακτικές ιδιωτικότητάς της και τη χρήση προσωπικών τους δεδομένων. Και νέες εταιρίες με καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη βαριά σκιά της Google.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στον παγκόσμιο τομέα της αναζήτησης, η Google κατέχει το 92%, στον τομέα των λογισμικών τηλεφώνου κατέχει το 85% με το Android και στους browsers κατέχει το 66% με τον Chrome. Ακόμα και στις ψηφιακές διαφημίσεις έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στην αγορά με 28%.

Η απάντηση της Google ήταν άμεση και κατηγορεί την κυβέρνηση για “βαθιά προβληματική μήνυση η οποία δε βοηθά τους καταναλωτές”.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την Google επειδή το επιλέγουν όχι επειδή αναγκάζονται ή δεν μπορούν να βρουν εναλλακτικές. Κάθε μέρα οι Αμερικανοί επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις υπηρεσίες και χιλιάδες άλλες.

Η μήνυση των ΗΠΑ στην Google είναι η μεγαλύτερη από την υπόθεση εναντίον της Microsoft το 1998. Η εξέλιξη της υπόθεσης θα επηρεάσει την tech βιομηχανία στα θεμέλια της. Αν κερδίσει η κυβέρνηση, θα ανοίξει η πόρτα περισσότερων αγωγών περί μονοπωλίων και για τους άλλους τεχνολογικούς γίγαντες, οδηγώντας πιθανώς σε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν και διαχειρίζονται τα δεδομένα των χρηστών. Αν η Google βγει νικήτρια, το κράτος θα έχει χάσει την ευκαιρία του να ρυθμίσει τη λειτουργία των τεχνολογικών κολοσσών, δίνοντάς τους μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στις επιχειρηματικές πρακτικές τους. Ωστόσο, η υπόθεση αναμένεται να διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα και σίγουρα δε θα δούμε κάποιες εξελίξεις φέτος.