Σφυρίξτε ή σιγομουρμουρήστε το τραγούδι που προσπαθείτε να βρείτε στην Google  

Επιτέλους κάποιος θα καταλαβαίνει το “να να να” σας

Σφυρίξτε ή σιγομουρμουρήστε το τραγούδι που προσπαθείτε να βρείτε στην Google

Η Google πρόσθεσε ένα νέο χαρακτηριστικό στις αναζητήσεις σας, ονόματι “hum to search”. Χρησιμοποιώντας το, μπορείτε να βρείτε το τραγούδι που αναζητάτε, όχι απλά τραγουδώντας μερικούς στίχους αλλά και σιγομουρμουρίζοντας ή σφυρίζοντας τη μελωδία του. Το νέο χαρακτηριστικό είναι ήδη διαθέσιμο στην εφαρμογή της Google σε iOS και Android.

Απλά ρωτήστε την Google “What’s the song” ή επιλέξτε το "Αναζήτηση τραγουδιού" και έπειτα βάλτε τα δυνατά σας για τη μελωδία που ψάχνετε. Τα αποτελέσματα θα εμφανιστούν στην οθόνη σας με την πιθανότητα αντιστοίχησης σε αυτό που ψάχνετε στο κάτω μέρος κάθε τραγουδιού.

Για τη νέα λειτουργία η Google χρησιμοποιεί μοντέλα εκμάθησης μηχανής που μετατρέπουν τον ήχο σε μία αλληλουχία αριθμών που αντιπροσωπεύουν τη μελωδία του τραγουδιού. Ο αλγόριθμος εκπαιδεύτηκε σε ποικιλία πηγών, από ανθρώπους που τραγουδούν, σιγομουρμουρούν ή σφυρίζουν, μέχρι καταγραφές σε στούντιο που αφαιρούν όργανα και ποιότητα φωνής για να μείνει μόνο η αριθμητική αλληλουχία. Έτσι, η αναζήτηση θα λειτουργήσει ακόμα κι αν φαλτσάρετε.