Δύσκολα θα βρείτε RTX 3080 και RTX 3090 μέχρι το 2021 – Νέες δηλώσεις

Οπλιστείτε με υπομονή!
06 Οκτωβρίου 2020 11:54
Δύσκολα θα βρείτε RTX 3080 και RTX 3090 μέχρι το 2021 – Νέες δηλώσεις

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε με μια σύντομη ματιά στα περισσότερα ελληνικά καταστήματα, η RTX 3080 και η RTX 3090 δεν είναι σχεδόν πουθενά διαθέσιμες. Φυσικά, η κατάσταση στη χώρα μας αντικατοπτρίζει και το τι συμβαίνει στο εξωτερικό. Από τη φάση των προ-παραγγελιών που δεν κύλισε ιδιαίτερα ομαλά, μέχρι και σήμερα, οι νέες κάρτες γραφικών της Nvidia είναι περιζήτητες και…δυσεύρετες.

Αυτό, δυστυχώς, φαίνεται πως δε θα αλλάξει σύντομα. Συγκεκριμένα, ο CEO της εταιρίας, Jensen Huang, αποκάλυψε πως οι νέες GPUs της εταιρίας θα είναι σπάνιο έκθεμα στα ράφια των καταστημάτων μέχρι και τέλος του 2020.

Μιλώντας πρόσφατα στον Τύπο κατά τη διάρκεια ενός Q&A, ο Huang δήλωσε:

Πιστεύω ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να ξεπερνά το σύνολο της προσφοράς μέχρι και το τέλος του έτους. Επίσης, θέλω να σας θυμίσω πως μας περιμένει και ένα δεύτερο χτύπημα. Και αυτό είναι φυσικά η εορταστική περίοδος.

Η 3080 και η 3090 έχουν πρόβλημα ζήτησης, και όχι πρόβλημα προσφοράς. Το θέμα είναι ότι η ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ αυτό που περιμέναμε - και σας πληροφορώ ότι περιμέναμε πραγματικά πολλά.

Όπως μπορούν να σας πουν και οι καταστηματάρχες, βιώνουμε ένα φαινόμενο που δεν έχουμε δει εδώ και μια δεκαετία στον χώρο της πληροφορικής. Θυμίζει τις μέρες των Windows 95 και των Pentium, όταν οι άνθρωποι τα αγόραζαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι ένα φαινόμενο που δεν έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό, και εμείς απλά δεν ήταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο.

Ακόμα κι αν ξέραμε για όλη αυτή τη ζήτηση, δεν νομίζω ότι ήταν δυνατόν να επιταχύνουμε την κατασκευή τόσο γρήγορα. Ήδη αυξάνουμε την παραγωγή δραματικά. Τα yields είναι πολύ καλά, η γραμμή παραγωγής κυλά φανταστικά, απλά γίνεται sold out αμέσως. Το εκτιμώ πάρα πολύ όλο αυτό, απλά δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα για να λυθεί. Είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να παρατηρήσουμε. Είναι απλά ένα φαινόμενο.

Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή αν σκέφτεστε να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας με μια από τις νέες κάρτες γραφικών της Nvidia.

Τα πράγματα δεν είναι καλά ούτε για την RTX 3070, της οποίας η κυκλοφορία αναβλήθηκε για να δημιουργηθεί πρώτα αρκετό stock. Η εκτίμηση του Suang συνάδει με τις εκτιμήσεις κινεζικών media τα οποία κάνουν λόγο για προβλήματα στη διαθεσιμότητα των καρτών ακόμα και για όλη τη διάρκεια του 2021. Προβλέπουν μάλιστα πως οι third-party κατασκευαστές καρτών θα δημιουργήσουν bundles για να αναγκάσουν τους χρήστες να αγοράσουν και μία motherboard μαζί με την κάρτα γραφικών, κάτι που δεν έχουμε δει ακόμα.