Το TikTok αφαίρεσε πάνω από 100 εκατομμύρια videos σε μισό έτος

Προτείνει ένα “παγκόσμιο συνασπισμό” ενάντια σε επιβλαβές περιεχόμενο
26 Σεπτεμβρίου 2020 10:31
Το TikTok αφαίρεσε πάνω από 100 εκατομμύρια videos σε μισό έτος

Η αναφορά διαφάνειας του TikTok αποκάλυψε αρκετά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά για την πλατφόρμα. Αυτό που ξεχωρίζει είναι ο αριθμός videos που αφαίρεσε η εταιρία. Συγκεκριμένα, αφαίρεσε 104 εκατομμύρια videos μόλις στους έξι πρώτους μήνες του 2020. Συγκριτικά, στο δεύτερο μισό του 2019 είχε κατεβάσει μόλις 49 εκατομμύρια videos. Αυτός ο διπλασιασμός αποδίδεται στην ολοένα και αυξανόμενη βάση χρηστών του TikTok, η οποία τροφοδοτήθηκε και από τα lockdowns της πανδημίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δήλωση του TikTok πως τα videos που αφαιρέθηκαν αποτελούν “λιγότερο από το 1% όλου του περιεχομένου που ανεβαίνει στην πλατφόρμα”. To 1/3 των διαγραφών αφορούσαν γυμνό περιεχόμενο ή σεξουαλικές δραστηριότητες, ενώ το 22.3% αφορούσαν την “ασφάλεια ανηλίκων”. To 19.6% αφορούσε παράνομες δραστηριότητες και το 13.4% αυτοκτονίες, αυτοτραυματισμούς και άλλες επικίνδυνες πράξεις. Παραπληροφόρηση, bullying, ρητορική μίσους και επικίνδυνοι οργανισμοί αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 5% συνολικά.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των διαγραφών, στην κορυφή βρίσκεται η Ινδία και την πεντάδα συμπληρώνουν ΗΠΑ, Πακιστάν, Βραζιλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το TikTok, το 96.4% των διαγραφών έλαβαν χώρα πριν κάποιος χρήστης να αναφέρει το video, ενώ στο 90.3% των περιπτώσεων το video αφαιρέθηκε πριν προλάβει να το δει κάποιος.

Μαζί με την αναφορά διαφάνειας, το TikTok καλεί και στη δημιουργία ενός συνασπισμού των social media για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς περιεχομένου. Με επιστολές της στις υπόλοιπες πλατφόρμες, η CEO του TikTok, Vanessa Pappas, προτείνει ένα μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο όποτε μία πλατφόρμα εντοπίζει βίαιο ή ακατάλληλο περιεχόμενο, θα ενημερώνει και τους ανταγωνιστές της. Μία τέτοια “τράπεζα δεδομένων” θα ωφελούσε όλες τις εταιρίες καθώς λιγότεροι χρήστες θα ανέβαζαν ακατάλληλο περιεχόμενο, ανεξαρτήτως της πλατφόρμας που χρησιμοποιούν.

Tags: