Ο Trump "δίνει την ευλογία του" στη συμφωνία TikTok-Oracle και μεταφέρει το ban

Στο παιχνίδι μπαίνει και η Walmart
20 Σεπτεμβρίου 2020 10:56
Ο Trump "δίνει την ευλογία του" στη συμφωνία TikTok-Oracle και μεταφέρει το ban

Καταιγιστικές οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών από το μέτωπο Trump – TikTok. Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορέψει το TikTok στις ΗΠΑ από σήμερα, Κυριακή, υπήρξαν νέα δεδομένα που την ανατρέπουν - έστω και προσωρινά. Το Σάββατο το απόγευμα ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η συμφωνία του TikTok με την Oracleέχει τις ευλογίες του” και πως μελέτησε και ενέκρινε τη συμφωνία "επί της αρχής".

Δήλωσε επίσης πως η νέα εταιρία που θα δημιουργηθεί θα έχει έδρα το Texas, θα προσλάβει 25.000 υπαλλήλους και θα συμβάλει με $5 δισεκατομμύρια προς τον τομέα της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ. Στο παιχνίδι μπαίνει και η Walmart, αφού σύμφωνα με τον Trump τόσο η Oracle όσο και η Walmart θα συμμετέχουν στο αρχικό σχήμα της νέας εταιρίας, με την κάθε μία να μπορεί να πάρει έως και το 20% των μετοχών.

Όσο για τον τομέα της ασφάλειας δήλωσε πως θα είναι “πολύ ισχυρή. Θα χρησιμοποιούν ξεχωριστά clouds και πολύ πολύ ισχυρή ασφάλεια”. Ικανοποιημένος λοιπόν από τις εξελίξεις, ο Trump δίνει παραπάνω χρόνο μίας εβδομάδας πριν να τεθεί σε εφαρμογή το ban, για να προλάβουν οι εταιρίες να καταστρώσουν μία στρατηγική που θα είναι συμβατή με τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας που έχουν τεθεί. Ωστόσο να υπενθυμίσουμε πως και η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία για να προχωρήσει.

Υπό το φως των πρόσφατων θετικών εξελίξεων, ο Υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross, υπό τις οδηγίες του Donald Trump, θα καθυστερήσει την απαγόρευση των αναφερθέντων συναλλαγών στην Εκτελεστική Οδηγία 13942, σχετικά με την mobile εφαρμογή του TikTok η οποία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020, έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2020 στις 11:59 μ.μ. – Wilbur Ross

Η CEO της Oracle, Safra Catz, με δελτίο Τύπου το Σάββατο ανακοίνωσε πως η Oracle θα γίνει ένας μειοψηφικός επενδυτής στην TikTok Global και θα αναλάβει το ρόλο του “παρόχου ασφαλούς τεχνολογίας cloud”.

Η Oracle ταχύτατα θα αναπτύξει, θα μεγαλώσει και θα διαχειριστεί τα συστήματα του TikTok στο Oracle Cloud. Είμαστε 100% σίγουροι στην ικανότητά μας να προσφέρουμε ένα πλήρως ασφαλές περιβάλλον στο TikTok και να διασφαλίσουμε την ιδιωτικότητα των δεδομένων των Αμερικανών χρηστών του TikTok και των χρηστών σε όλο τον κόσμο. - Safra Catz

Από τη μεριά του το TikTok, μόλις έμαθε για το ban, προχώρησε στην κατάθεση νέας μήνυσης εναντίον του Donald Trump αργά το βράδυ της Παρασκευής, με σκοπό να μπλοκάρει το ban. Στη μήνυση, το TikTok αναφέρει πως η απόφαση αυτή παραβιάζει κάθε προστασία ελεύθερης έκφρασης.

Η Διοίκηση πήρε εξαιρετικά ασυνήθιστα μέτρα απαγορεύοντας μία δημοφιλή πλατφόρμα επικοινωνίας και διαμοιρασμού πληροφορίας χωρίς να δώσει στους χρήστες της τη σωστή διαδικασία του νόμου και για πολιτικούς λόγους αντί για οποιαδήποτε “ασυνήθιστη και επείγουσα απειλή” στις Ηνωμένες Πολιτείες. - TikTok