Τα AR γυαλιά του Facebook είναι ακόμα πολύ μακριά από την αγορά

Το Project Aria είναι ακόμα καθαρά ερευνητικό
17 Σεπτεμβρίου 2020 12:08
Τα AR γυαλιά του Facebook είναι ακόμα πολύ μακριά από την αγορά

Τα έξυπνα γυαλιά που ανακοίνωσε το Facebook δεν είναι γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας και μάλλον θα αργήσουμε πολύ να δούμε κάτι τέτοιο. Το Project Aria είναι η ερευνητική προσπάθεια του Facebook στον τομέα του AR, ωστόσο η ίδια η εταιρία ξεκαθαρίζει πως βρίσκεται στα πολύ πρώιμα στάδια και δε διαθέτει καν μία πρωτότυπη συσκευή. Τα γυαλιά που έδειξε στην παρουσίαση τα χαρακτήρισε ως ένα ερευνητικό εργαλείο και σε καμία περίπτωση ένα προϊόν.

Οραματιζόμαστε μία εποχή όπου όλοι μας θα έχουμε τα πλεονεκτήματα της συνδεσιμότητας, χωρίς την ανάγκη να κρατάμε τα κεφάλια μας και τα μάτια μας κάτω, κοιτώντας μία συσκευή. Φανταστείτε να καλείτε ένα φίλο και να συζητάτε με το ρεαλιστικό avatar του απέναντί σας. Φανταστείτε μία ψηφιακή βοηθό αρκετά έξυπνη ώστε να αναγνωρίζει κινδύνους στο δρόμο, να προσφέρει στατιστικά κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνάντησης ή ακόμα και να σας βοηθά να ακούτε καλύτερα σε ένα θορυβώδες περιβάλλον.

Ως ερευνητική πλατφόρμα, η Aria θα επιτρέψει στους μηχανικούς του Facebook να αναπτύξουν το AR οικοσύστημα στο οποίο θα βασιστεί το οποιοδήποτε προϊόν αργότερα. Θα καταγράφουν φωτογραφίες και videos από διάφορα περιβάλλοντα, καταγράφοντας ταυτόχρονα και την κίνηση του κεφαλιού και των ματιών.

Θα προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες από τα σημερινά VR headsets, καθώς πέρα από τις δυνατότητες ανίχνευσης, θα προσφέρουν και smartphone λειτουργίες. Ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας θα αφορά την κατανάλωση ενέργειας για να μη χρειάζεται να τα φορτίζει ο χρήστης πολλαπλές φορές μέσα στη μέρα.

Μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι του Facebook θα λάβουν αυτό το μήνα αυτό το ερευνητικό εργαλείο, για να το χρησιμοποιήσουν σε ιδιωτικά και δημόσια μέρη, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών τους, για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα δεδομένα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας.