Η συμφωνία TikTok - Oracle δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια που ήθελαν οι Αμερικάνοι

Η κυβέρνηση ερευνά τις λεπτομέρειες
15 Σεπτεμβρίου 2020 12:27
Η συμφωνία TikTok - Oracle δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια που ήθελαν οι Αμερικάνοι

Στην εκπνοή της διορίας που είχε δώσει ο Donald Trump στο TikTok, έγινε η μεγάλη ανατροπή με την υποχώρηση της Microsoft από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Oracle αναδείχθηκε ως η επόμενη επιλογή και λίγες ώρες αργότερα επιβεβαίωσε πως αναλαμβάνει την επιμέλεια των επιχειρήσεων του TikTok στις ΗΠΑ. Ακολούθησε η επιβεβαίωση της συμφωνίας από τον Υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin, ο οποίος τόνισε πως η πρόταση θα παρουσιαστεί στον Trump αργότερα μέσα στη βδομάδα.

Ωστόσο η πώληση του TikTok που τόσο πολύ ήθελε ο Trump, φαίνεται πως δεν έγινε, όχι όπως την ήθελε τουλάχιστον. Αντί για ένα ξεκάθαρο κόψιμο δεσμών του TikTok με την Κίνα, η συμφωνία προβλέπει μία ασαφή συνεργασία μεταξύ των δύο εταιριών. Η Oracle χαρακτηρίζεται από το TikTok ως ένας “έμπιστος τεχνολογικός συνεργάτης”, μειώνοντας το κύρος μίας καθολικής εξαγοράς. Σε αντίθεση με τη συμφωνία που επιδίωκε η Microsoft στην οποία το TikTok Αμερικής θα ήταν μία ξεχωριστή οντότητα από το TikTok της Ευρώπης και της Ασίας, η Oracle θα έχει ένα TikTok στα πρότυπα της Κορέας και της Νιγηρίας. Δηλαδή ένα επίπεδο ελέγχου του περιεχομένου παραπάνω. Η Microsoft δεν άφησε αυτή τη λεπτομέρεια να περάσει απαρατήρητη.

Θα κάναμε σημαντικές αλλαγές για να διασφαλίσουμε πως η υπηρεσία θα πληρούσε τα υψηλότερα στάνταρ ασφαλείας, ιδιωτικότητας και καταπολέμησης της παραπληροφόρησης. Ανυπομονούμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπηρεσία σε αυτούς τους σημαντικούς τομείς.

Ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Facebook, Alex Stamos δήλωσε:

Μία συμφωνία όπου η Oracle αναλαμβάνει να κάνει hosting χωρίς τον πηγαίο κώδικα και χωρίς σημαντικές επιχειρησιακές αλλαγές, δε θα αντιμετωπίσει κανένα από τα σημαντικά ζητήματα σχετικά με το TikTok και αν ο Λευκός Οίκος την αποδεχτεί, θα αποδείξει πως όλη αυτή η διαδικασία ήταν μία ξεκάθαρη κομπίνα.

Η Oracle θεωρείται η μεγάλη νικήτρια της συμφωνίας, αφού αναμένεται να πληρωθεί αδρά για τις υπηρεσίες της καθώς και για τη λύση που έφερε στο τραπέζι. Ως cloud software εταιρία βρισκόταν πάντα στη σκιά της Microsoft και της Amazon, ενώ και ο Πρόεδρος της εταιρίας είναι δηλωμένος υποστηρικτής του Donald Trump. Το μόνο που μένει τώρα είναι να εγκριθεί η συμφωνία από τις Αρχές των ΗΠΑ.