Οι ΗΠΑ σκέφτονται να αποκλείσουν το μεγαλύτερο κατασκευαστή chip της Κίνας

Απότομη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
06 Σεπτεμβρίου 2020 11:12
Οι ΗΠΑ σκέφτονται να αποκλείσουν το μεγαλύτερο κατασκευαστή chip της Κίνας

Η τεχνολογική μάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει μεγάλες επιπτώσεις σε Huawei και TikTok, ενώ δυσκολεύει και τις αμερικανικές εταιρίες να πουλούν προϊόντα στην Κίνα. Τώρα, σε μία κίνηση που θα κλιμακώσει ακόμα περισσότερο τον εμπορικό πόλεμο των δύο χωρών, οι ΗΠΑ σκέφτονται να βάλουν το μεγαλύτερο κατασκευαστή chip της Κίνας, την SMIC, στη μαύρη λίστα τους.

Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, η πρόταση έρχεται από το Πεντάγωνο χωρίς να γίνονται γνωστοί οι λόγοι για αυτήν την απόφαση, ωστόσο αξιωματούχοι αποκαλύπτουν πως η SMIC ερευνάται για σχέσεις με τον Στρατό της Κίνας.

Η SMIC με τη σειρά της δήλωσεσοκαρισμένη” με τα νέα αλλά είναι έτοιμη να ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση για να λύσει την όποια παρεξήγηση. Τόνισε επίσης πως προσφέρει chips και υπηρεσίες “αποκλειστικά” για χρήση από πολίτες και πως δεν έχει “καμία σχέση με το Στρατό της Κίνας”.

Η SMIC είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής chip στην Κίνα, αλλά υπολείπεται αρκετά της ταϊβανέζικης TSMC. Ωστόσο επενδύει στην κατασκευή νέων εργοστασίων και ένα ban από τις ΗΠΑ θα βλάψει σοβαρά αυτές τις προσπάθειες, καθώς θα της απαγορέψει την πρόσβαση σε αμερικανικές τεχνολογίες και εξοπλισμό.

Από τότε που ξεκίνησε το λεγόμενο “ban του Trump”, 275 κινεζικές εταιρίες κυρίως τεχνολογικών προϊόντων, έχουν μπει σε αυτήν τη μαύρη λίστα.