Το iOS 14 θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις διαφημίσεις του Facebook 

Υπολογίζει μείωση έως και 50% από τα έσοδα των διαφημίσεων

Το iOS 14 θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις διαφημίσεις του Facebook

Η Apple εδώ και καιρό έχει εισάγει αρκετά χαρακτηριστικά ιδιωτικότητας σε iOS και macOS, πολλές φορές ενοχλώντας τους διαφημιστές και φαίνεται πως θα συνεχίσει να το κάνει με το iOS 14. Η νέα αναβάθμιση λογισμικού θα υποχρεώνει τους developers να ζητούν άδεια από το χρήστη πριν τους επιτραπεί να ανιχνεύσουν τη δραστηριότητά του μεταξύ εφαρμογών και websites. Το χαρακτηριστικό αυτό μάλιστα ενόχλησε τόσο το Facebook, που η εταιρία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους εκδότες και τους διαφημιζόμενους ότι μπορεί να δουν πτώση 50% στα έσοδά τους.

Ενώ είναι δύσκολο να ποσοτικοποιήσουμε τις επιπτώσεις σε εκδότες και developers σε αυτό το σημείο με τόσους πολλούς άγνωστους παράγοντες, οι δοκιμές μας έδειξαν μία πτώση μεγαλύτερη του 50% στα έσοδα του Audience Network όταν η προσωποποίηση αφαιρέθηκε από τις mobile καμπάνιες. Στην πραγματικότητα, οι επιπτώσεις στο Audience Network στο iOS 14 μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες, οπότε εργαζόμαστε με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές για να υποστηρίξουμε τους εκδότες εν μέσω αυτών των αλλαγών.

Πρακτικά, αν ο χρήστης αποφασίσει να μη συναινέσει στην παρακολούθησή του όσο χρησιμοποιεί διάφορες εφαρμογές και websites, θα αρχίσει να βλέπει λιγότερες στοχευμένες/προσωποποιημένες διαφημίσεις. Και ενώ ο όγκος τους μπορεί να μη μειωθεί, θα μειωθεί η σχετικότητά τους με τα ενδιαφέροντά του, οδηγώντας σε μικρότερη αλληλεπίδραση.

Για τους developers και τους εκδότες που χρησιμοποιούν Audience Network, η ικανότητά μας να παραδίδουμε στοχευμένες διαφημίσεις στο iOS 14 θα περιοριστεί. Ως αποτέλεσμα, κάποιοι iOS 14 χρήστες μπορεί να μη βλέπουν καθόλου διαφημίσεις από το Audience Network, ενώ άλλοι μπορεί να βλέπουν ακόμα διαφημίσεις από εμάς αλλά θα είναι λιγότερο σχετικές. Εξαιτίας της μειωμένης δυνατότητας των διαφημιστών για στόχευση ακριβείας και μέτρηση των καμπανιών τους, οι app developers και οι εκδότες θα πρέπει να περιμένουν μικρότερο CPM στο Audience Network καθώς και σε άλλα ad networks στο iOS.

Όσον αφορά το ίδιο το Facebook, περιμένει μικρότερες επιπτώσεις στις δικές του διαφημίσεις επειδή έχει ήδη λεπτομερή προφίλ χρηστών Facebook και Instagram. Εμμέσως όμως ζητά από την Apple να το συμβουλεύεται όταν πρόκειται να κάνει τόσο μεγάλες αλλαγές.

Πιστεύουμε πως η διαβούλευση μεταξύ της βιομηχανίας είναι σημαντική όταν πρόκειται για αλλαγές στις πολιτικές μιας πλατφόρμας, καθώς αυτές οι αναβαθμίσεις έχουν πολύ πιο βαριές επιπτώσεις στο οικοσύστημα των developers.

4 σχολιο(α)