Πρόβλημα για την αποστολή του Perseverance για τον Άρη λίγο μετά την εκτόξευσή του

Οι μηχανικοί πιστεύουν πως δε θα αποτελέσει κίνδυνο για την αποστολή
31 Ιουλίου 2020 08:42
Πρόβλημα για την αποστολή του Perseverance για τον Άρη λίγο μετά την εκτόξευσή του

Η NASA γιορτάζει την επιτυχημένη εκτόξευση του Perseverance rover το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο δρόμο για τον Άρη. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε με έναν Atlas V στο Cape Canaveral της Florida. Αμέσως μετά την εκτόξευση όμως, το rover αντιμετώπισε μικρά προβλήματα επικοινωνίας και ένδειξης θερμοκρασίας, αξιωματούχοι της NASA όμως δήλωσαν πως τα προβλήματα αυτά δεν αναμένεται να πλήξουν την αποστολή. Αμέσως μετά το Perseverance μπήκε σε “safe mode” λόγω αυτής της διαφοράς θερμοκρασίας των οργάνων.

Τα δεδομένα δείχνουν πως το σκάφος μπήκε σε μία κατάσταση γνωστή ως safe mode, πιθανώς επειδή μέρος του σκάφους ήταν λίγο πιο κρύο από αυτό που αναμενόταν, ενώ βρισκόταν στη σκιά της Γης. Όλες οι θερμοκρασίες είναι βέλτιστες τώρα και το σκάφος βγήκε από τη σκιά της Γης.

Αν όλα πάνε καλά, το Perseverance θα φτάσει στον Άρη σε περίπου 7 μήνες και θα προσπαθήσει να προσεδαφιστεί στον κρατήρα Jezero, μία αρχαία λίμνη η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων ως η κατάλληλη τοποθεσία για να βρεθούν ίχνη αρχαίας ζωής. Το rover διαθέτει ένα υπερσύγχρονο σύστημα γεώτρησης και αποθήκευσης δειγμάτων εδάφους, τα οποία θα αφήσει σε συγκεκριμένες τοποθεσίες για να επιστρέψουν στη Γη με μία μελλοντική αποστολή.

Το Perseverance είναι επίσης εξοπλισμένο με μικρόφωνα και θα έχουμε για πρώτη φορά ήχο από τον Κόκκινο Πλανήτη. Είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα μικρό ελικόπτερο, ονόματι Ingenuity, με το οποίο η NASA θα δοκιμάσει τις δυνατότητες πτήσης σε έναν πλανήτη με μικρότερη πυκνότητα ατμόσφαιρας από το δικό μας, για να προχωρήσει σε πιο ανεπτυγμένα ρομποτικά αεροσκάφη σε μελλοντικές αποστολές.