Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για δοκιμή διαστημικού αντιδορυφορικού όπλου

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώνει την κατηγορία
25 Ιουλίου 2020 09:53
Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για δοκιμή διαστημικού αντιδορυφορικού όπλου

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο κατηγορούν τη Ρωσία για δοκιμή ενός οπλοποιημένου βλήματος στο διάστημα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει δορυφόρους σε τροχιά. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ περιέγραψε το περιστατικό ως “ένα αντιδορυφορικό οπλικό σύστημα σε τροχιά”.

Στις 15 Ιουλίου ένας ρωσικός δορυφόρος ονόματι Kosmos 2543, απελευθέρωσε ένα αντικείμενο σε τροχιά, κοντά σε έναν άλλο ρωσικό δορυφόρο, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια φυσική επαφή. Η Ρωσία υποστηρίζει πως το Kosmos 2543 είναι ένας δορυφόρος επιθεωρήσεων και η κοντινή απόστασή του από άλλο ρωσικό δορυφόρο δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.

Το Δεκέμβριο του 2019, η Ρωσία εκτόξευσε το Kosmos 2542, το οποίο αφού βρέθηκε σε τροχιά, απελευθέρωσε το Kosmos 2543. Τον Ιανουάριο, η αμερικανική Space Command παρατήρησε πως οι δύο δορυφόροι παρακολουθούν τον αμερικανικό USA 245.

Το ρωσικό δορυφορικό σύστημα το οποίο πραγματοποίησε μία οπλική δοκιμή σε τροχιά, είναι το ίδιο δορυφορικό σύστημα για το οποίο προειδοποιήσαμε την προηγούμενη χρονιά, όταν η Ρωσία πλησίασε έναν αμερικανικό δορυφόρο. Αυτό είναι άλλη μία απόδειξη για τις εντεινόμενες προσπάθειες της Ρωσίας να αναπτύξει και να δοκιμάσει διαστημικά συστήματα και συμφωνούν με το δημοσιοποιημένο στρατιωτικό μοντέλο του Κρεμλίνου να αναπτύξει όπλα τα οποία θα θέτουν σε κίνδυνο τα διαστημικά οχήματα των ΗΠΑ και των συμμάχων. Οι ΗΠΑ, σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας, είναι έτοιμη και αποφασισμένη να αποτρέψει την επιθετικότητα και να υπερασπιστεί το Έθνος, τους συμμάχους και τα κρίσιμα συμφέροντα των ΗΠΑ από εχθρικές ενέργειες στο διάστημα. – Στρατηγός John W. “Jay” Raymond, επικεφαλής US Space Command

Η ανάπτυξη μικρότερων δορυφόρων από μεγαλύτερους δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Μικροί δορυφόροι αναπτύσσονται συχνά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ το μυστηριώδες X-37B διαστημικό σκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ απελευθέρωσε μικρούς δορυφόρους στο πέμπτο του ταξίδι στο διάστημα. Αυτό που κάνει τον Kosmos 2543 να ξεχωρίζει, είναι πως κινείται ταχύτερα από το γονικό του δορυφόρο, τον Kosmos 2542. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν αποδείξεις πως πρόκειται για οπλικό σύστημα.

Δεν έχουμε ατράνταχτες αποδείξεις αλλά νομίζω πως αυτό είναι. Ξεχωρίζει ως διαφορετικό από όλες τις άλλες επιχειρήσεις προσέγγισης που έχουμε δει. – Brian Weeden, διευθυντής Secure World Foundation

Να σημειώσουμε πως τις τελευταίες δεκαετίες, μόλις 4 χώρες έχουν επιδείξει αντιδορυφορικές δυνατότητες, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία. Οι περισσότερες περιλαμβάνουν τη στόχευση δορυφόρου με laser από επίγεια μέσα ή την εκτόξευση πυραύλων από αεροσκάφη, αλλά η ύπαρξη ενός δορυφόρου-δολοφόνου δεν έχει αποδειχθεί ακόμα.

Με ολοένα και περισσότερες χώρες να ιδρύουν νέα τμήματα του στρατού τα οποία θα επεκτείνουν το πεδίο της μάχης στο διάστημα, δυστυχώς δε θα αργήσουμε να δούμε επιθετικές ενέργειες σε τροχιά, μιας και οι δορυφόροι παίζουν πλέον καίριο ρόλο στις επικοινωνίες, στη συγκέντρωση πληροφοριών και στην έγκαιρη προειδοποίηση.