Η Google συνεχίζει να πληρώνει δισεκατομμύρια την Apple

Για να παραμείνει η default μηχανή αναζήτησης στο Safari
04 Ιουλίου 2020 11:39
Η Google συνεχίζει να πληρώνει δισεκατομμύρια την Apple

Μετά από έρευνα επιτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου γύρω από τη συμφωνία της Apple με την Google για την default μηχανή αναζήτησης, αποκαλύφθηκε το ποσό-μαμούθ που πληρώνει η Google την Apple για να παραμείνει η search engine επιλογής εκατομμυρίων χρηστών Apple.

Σύμφωνα με την αναφορά λοιπόν, η Google πληρώνει £1.2 δισεκατομμύρια (€1.33 δις) την Apple, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο για συγκεκριμένες θέσεις, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να διατίθεται για να παραμείνει η default μηχανή αναζήτησης στο Safari. Η αναφορά καταλήγει στο συμπέρασμα πως αυτό το υπέρογκο ποσό “δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στην είσοδο και ανάπτυξη” ανταγωνιστών της Google στην αγορά και προτείνει είτε τον περιορισμό της δυνατότητας της Apple να κάνει τέτοιες συμφωνίες ή να δώσει μία επιλογή μηχανών αναζήτησης στο χρήστη από το setup της συσκευής.

Μία απόφαση δικαστηρίου το 2014 είχε αποκαλύψει πως η Google πλήρωνε την Apple για τον ίδιο σκοπό τότε $1 δις μόνο στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως αυτό το ποσό έχει ανέβει με τα χρόνια. Η Apple εκτιμάται πως αποκομίζει $9 δις το χρόνο από τέτοιες συμφωνίες αποκλειστικότητας, δεν έχει αποδειχθεί όμως ακόμα κάτι τέτοιο με επίσημες αναφορές.

Αντίπαλες μηχανές αναζήτησης με τις οποίες μιλήσαμε, υπογράμμισαν αυτές τις πληρωμές ως τον πιο σημαντικό παράγοντα που αποτρέπει τον ανταγωνισμό στον τομέα της αναζήτησης. Οι καταναλωτές μπαίνουν στο internet κυρίως μέσω των κινητών συσκευών τους, οι οποίες αντιστοιχούν στα 2/3 των αναζητήσεων, ένα μερίδιο το οποίο έχει μεγαλώσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και πιθανώς να αυξηθεί και στο μέλλον.