Διέρρευσαν οι πρώτες φωτογραφίες της RTX 3080 και αποκαλύπτουν μια ‘παραξενιά’

Προ των πυλών η νέα γενιά της Nvidia;
08 Ιουνίου 2020 09:05
Διέρρευσαν οι πρώτες φωτογραφίες της RTX 3080 και αποκαλύπτουν μια ‘παραξενιά’

Όπως μεταφέρει το Videocardz.com, οι πρώτες φωτογραφίες από την επερχόμενη GeForce RTX 3080 κάρτα γραφικών της Nvidia φαίνεται πως διέρρευσαν μέσα από την κινέζικη ιστοσελίδα Chiphell. Παρακάτω, λοιπόν, μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες από ένα μοντέλο που όπως φαίνεται είναι engineering sample. Η εικονιζόμενη κάρτα δε μοιάζει με reference μοντέλο της ίδιας της Nvidia, αλλά με κάποιο μοντέλο τρίτης εταιρίας.

Η συγκεκριμένη GPU έχει δύο ανεμιστήρες και ένα μεγάλο heatsink, το οποίο είναι εκτεθειμένο στο μπροστά μέρος και ενδέχεται να καλυφθεί με πλαστικό αν η κάρτα κυκλοφορήσει όντως στο εμπόριο. Στο backplate στο πίσω μέρος βλέπουμε να αναγράφεται το μοντέλο, δηλαδή ‘RTX 3080’, ενώ μπορούμε να αποσπάσουμε και μια ακόμη σημαντική πληροφορία.

Η κάρτα φαίνεται πως έχει ένα αρκετά ασυνήθιστο PCB με ‘V’ σχήμα. Αυτό επιτρέπει στον ανεμιστήρα να βρίσκεται αρκετά πιο κοντά στο κεντρικό chip που παράγει την περισσότερη θερμότητα και φυσικά θα βοηθάει με την πιο αποτελεσματική ψύξη της κάρτας. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που είχαμε δει πριν αρκετά χρόνια στην GeForce GTX 295, η οποία είχε επίσης περίεργο PCB με μια εγκοπή και τον ανεμιστήρα στο κέντρο.

Τέλος, μπορούμε να παρατηρήσουμε πως οι συνδέσεις για την παροχή επιπλέον ρεύματος δε βρίσκονται στην παραδοσιακή τους θέση και ενδέχεται να έχουν μετακινηθεί στο πλάι, όπως συμβαίνει με τις Quadro κάρτες.

Η GeForce RTX 3080 θα φέρει στο ευρύ καταναλωτικό κοινό την Ampere αρχιτεκτονική της Nvidia, η οποία αναμένεται να φέρει ένα μεγάλο άλμα απόδοσης. Για την ώρα δε γνωρίζουμε την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας, αλλά το γεγονός πως οι διαρροές έχουν ξεκινήσει, σίγουρα δείχνει πως δεν απέχουμε και πολύ πλέον.