Ο διαβόητος hacker Sanix συνελήφθη στην Ουκρανία (ΒΙΝΤΕΟ)

Υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη συλλογή κλεμμένων δεδομένων προς πώληση
22 Μαΐου 2020 10:55
Ο διαβόητος hacker Sanix συνελήφθη στην Ουκρανία (ΒΙΝΤΕΟ)

Με ανάρτησή της η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε τη σύλληψη του διαβόητου hacker “Sanix”. Ο Sanix έχει πουλήσει δισεκατομμύρια στοιχεία χρηστών σε hacker forums και στο Telegram, ενώ μόνο το τελευταίο έτος προσπάθησε να πουλήσει 773 εκατομμύρια διευθύνσεις email και 21 εκατομμύρια passwords. Από τα 2TB κλεμμένων δεδομένων που βρήκαν οι πράκτορες της SBU στο σπίτι του, τα 87 gigabyte ήταν ήδη προς πώληση. Οι αρχές αναζητούν ακόμα 7 παρόμοιες βάσεις δεδομένων με προσωπικά και οικονομικά στοιχεία από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Τα κλεμμένα δεδομένα περιλαμβάνουν κωδικούς, PINs τραπεζικών καρτών, e-wallets κρυπτονομισμάτων, λογαριασμούς PayPal και πληροφορίες υπολογιστών οι οποίοι έχουν χακαριστεί για να λειτουργήσουν ως botnets για DDoS επιθέσεις. Πέρα από τους σκληρούς δίσκους κατασχέθηκαν τηλέφωνα και μεγάλα χρηματικά ποσά. Η σύλληψη έγινε στην πόλη Ivano-Frankivsk της δυτικής Ουκρανίας, ενώ οι αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα το πραγματικό όνομά του.

Ο διαβόητος Sanix τον Ιανουάριο του 2019 έγινε το επίκεντρο άρθρων σε The Guardian, Forbes και Newsweek, βάζοντας προς πώληση τη μεγαλύτερη ποσότητα κλεμμένων δεδομένων στην ιστορία, γνωστή και ως "Collection #1".