Αλλαγή σχεδίων για την AMD - Θα επιτρέψει τη χρήση των Zen 3 επεξεργαστών σε παλιότερες μητρικές

Ξεκαθαρίζει την κατάσταση η εταιρία
19 Μαΐου 2020 17:17
Αλλαγή σχεδίων για την AMD - Θα επιτρέψει τη χρήση των Zen 3 επεξεργαστών σε παλιότερες μητρικές

Ηχηρές αντιδράσεις γνώρισε την τελευταία περίοδο η AMD, αφού είχε ανακοινώσει πως οι επερχόμενοι επεξεργαστές της που θα έφερναν στο προσκήνιο την Zen 3 αρχιτεκτονική θα απαιτούσαν νέες μητρικές με ολοκαίνουργιο chipset. Αφού πολλοί, λοιπόν, έσπευσαν να την ονομάσουν «νέα Intel», η AMD αποφάσισε να αλλάξει τα σχέδιά της και ανακοίνωσε τώρα ότι θα καταστήσει δυνατή τη χρήση των Zen 3 επεξεργαστών της στις υπάρχουσες B450 και X470 motherboards που ήδη έχουν χιλιάδες καταναλωτές στους υπολογιστές τους.

Αναλυτικότερα, αυτό θα συμβεί μέσω ενός προαιρετικού AGESA κώδικα, τον οποίο θα παρέχει στους κατασκευαστές μητρικών. Αυτό συμαίνει πως οι κατασκευάστριες εταιρίες θα κληθούν να αναβαθμίσουν τα προϊόντα τους με προαιρετικά BIOS updates.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο 'αλλά'. Τα εν λόγω BIOS updates θα απενεργοποιήσουν τη δυνατότητα χρήσης πολλών υπαρχόντων AMD Ryzen επεξεργαστών, για να ελευθερωθεί ο απαραίτητος χώρος στη μνήμη ROM. Η αναβάθμιση αυτή δεν θα έχει επιστροφή και σημαίνει ότι εφόσον αναβαθμίσετε τη B450 ή X470 μητρική σας για να υποστηρίζει τους Zen 3 επεξεργαστές, θα χάσετε την υποστήριξη για πολλούς από τους τωρινούς CPUs.

Η AMD σκοπεύει να παρέχει το BIOS update μόνο σε καταναλωτές που μπορεί να επιβεβαιώσει πως έχουν αγοράσει έναν Zen 3 επεξεργαστή, για να αποφύγει ‘no-boot’ σενάρια από χρήστες που ενδέχεται να αναβάθμιζαν το BIOS εν άγνοια των αλλαγών συμβατότητας.

Να σημειωθεί πως η εταιρία εξακολουθεί να προτείνει τις νέες μητρικές της 500 σειράς, για να μπορούν οι χρήστες να εκμεταλλευτούν τα νέα χαρακτηριστικά όπως το PCIe 4.0 interface, ενώ μετά τους Zen 3 τονίζει πως οι μητρικές της 400 σειράς δε θα λάβουν υποστήριξη για άλλα νέα μοντέλα επεξεργαστών.